Nieuws

Sleepbootdagen blijven tóch in Vianen: ‘Dit is te belangrijk voor onze Vrijstad’

VIANEN – Sleepbootfans zaten de afgelopen tijd met de handen in het haar: hoe zorgen ze ervoor dat het populaire evenement niet uit Vianen verdwijnt? Het oude organisatieteam hield ermee op, maar opvolgers kwamen er niet. Tenminste, tot nu. Want er is goed nieuws voor liefhebbers van historische boten: de Nationale Sleepbootdagen blijven – door de Vianese Oranjevereniging – gewoon in de Vrijstad.

Eind november trok voorzitter Anné Middendorp aan de bel. Kon iémand de organisatie van de Nationale Sleepbootdagen alsjeblieft overnemen? Het tweejaarlijkse evenement dat al jaren in Vianen wordt georganiseerd, trekt vaak zo’n 100.000 bezoekers. Het is een traditie om die eeuwenoude boten in de Vrijstad welkom te heten, als je het Middendorp vraagt. Maar ja, de organisatie begon – zo zegt hij zelf – wat grijzer te worden. “Dus we besloten ermee te stoppen. Niet wetende dat het zó moeilijk zou zijn om opvolgers te vinden.”

Zou er voor het einde van 2021 geen nieuw bloed gevonden worden, moest het evenement (‘het kost enorm veel voorbereidingstijd om het te organiseren’) noodgedwongen naar een andere locatie. Tot de Vianese Oranjevereniging zich meldde. “Dit evenement is te belangrijk voor Vianen om het te laten schieten. Daarom gaan wij – hoe onzeker door corona ook – door met de organisatie.”

Middendorp haalt ondertussen opgelucht adem. “Het heeft zoveel impact binnen onze gemeenschap. Die sleepboten horen nu eenmaal bij ons stadje. Dus ik ben heel blij dat er iemand naar voren is gestapt. Vind in deze tijden maar vrijwilligers. Dat is niet makkelijk, kan ik je verzekeren.”

De volgende Sleepbootdagen worden tijdens Hemelvaart in 2023 georganiseerd.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVUtrecht