Nieuws

Recordbesomming tijdens visserijweek Workum

Een vlootje van 16 vissersschepen uit de tijd van de Zuiderzee voer vorige week tijdens de Visserijweek Workum uit om volledig onder zeil met staande netten op het IJsselmeer te vissen. De wind werkte mee en de vangsten waren overvloedig.

De week begon met protest. Naast de 16 nettenvissers waren er zeven schepen die de kuilvisserij wilden beoefenen, waarbij een net al zeilend wordt voortgetrokken. De vergunning van het ministerie staat echter niet toe om dit met dichtgebonden kuil te doen en met een open uiteinde is de vangst uiteraard nihil. Om hun onvrede hierover te uiten en in de hoop dat voortaan een paar dagen een uitzondering wordt gemaakt voor deze historische manier van vissen, voeren de kuilschepen op de motor met de kuil in de mast de haven uit om er even later weer terug te keren.

Recordbesomming
De WON-119 voerde met in totaal 561 pond ook de meeste vis aan
De nettenvissers vissen elk met 200 meter staandwant. Uit oogpunt van duurzaamheid wordt in Workum gevist met een extra grote maaswijdte van 120 mm. De gevangen vis was flink aan de maat en bracht dan ook een goede prijs op bij de verkoop aan het publiek in Workum. Vooral rode baars werd met in totaal 2283 pond massaal aangevoerd. Daarnaast was er snoekbaars (494 pond), bot (43 pond), voorn, blei, snoek en wat karper. Aan wolhandkrab werd 56 pond aangevoerd. Niet zoveel, maar met een gemiddelde opbrengst van 10 euro per pond telt dit wel flink mee in de besomming. De veilingmeester kon dit jaar dan ook een recordopbrengst van 6000 euro noteren.

Zilveren Brijlepel
Het schip met de hoogste besomming en daarmee winnaar van de Zilveren Brijlepel werd de Lemsteraak WON-119 (bouwjaar 1908) van Martin Tanis en Moniek Buijzen. Tweede werd de WR-151 van Harold de Lange en met miniem verschil derde de KP-28 van Freddy Hoekstra.

Lees het gehele artikel van Menno Smit op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Foto: Job Jager