Archeologie & Musea

900 Jaar Waterbeheer – tijdelijke tentoonstelling bij Museumwerf Vreeswijk

EOC
FVEN

Precies 900 jaar geleden werd de Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Met die afsluiting in 1122 en de daaruit voortvloeiende aanleg van de Vaartse Rijn en de dijken startte ons waterbeheer. Initiatiefnemer tot deze afdamming was de Utrechtse bisschop Godebald. De afsluiting had letterlijk heel wat voeten in de aarde. Er vielen zelfs doden! Dat dit niet door wateroverlast kwam hoort u op de tijdelijke tentoonstelling 900 jaar Waterbeheer bij Museumwerf Vreeswijk.

Vreeswijk, buitenkolk Oude Sluis

Veel aandacht in deze expo gaat uit naar de Leckendyk. Ontdek bij de Museumwerf het hoe en waarom van 900 jaar Waterbeheer. Beluister en bekijk waarom de Rijn moest worden afgedamd en wat er allemaal bij kwam kijken. De tijdelijke tentoonstelling geeft ook een kleine vooruitblik want de wens tot het behoud van droge voeten is van alle tijden. Een audiotour met QR-code geeft tekst en uitleg. Vergeet daarom niet uw telefoon met oortje of koptelefoon mee te nemen.

De tijdelijke tentoonstelling 900 jaar Waterbeheer is onderdeel van de tentoonstelling Water! Vriend of Vijand? die is samengesteld door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Het Utrechts Archief en eerder dit jaar in Utrecht was te zien. De deelexpo 900 jaar Waterbeheer ging op tournee naar Wijk bij Duurstede om te eindigen bij de Museumwerf waarmee het herdenkingsjaar 2022 wordt afgesloten. De deelexpo is geschonken aan de Museumwerf en staat vanaf 24 oktober tot eind december opgesteld in de Expositieruimte.

Museumwerf Vreeswijk aan Wierselaan 113 in Nieuwegein is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 uur.
www.museumwerf.nl