Archeologie, Musea en Behoud

Archeologen vinden wrak van door Nederlanders gebouwd zusterschip van de Vasa

FVEN
EOC

Onderwaterarcheologen hebben in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm het wrak ontdekt van een gezonken Zweeds oorlogsschip uit de 17de eeuw. Het blijkt om een zusterschip te gaan van de wereldberoemde Vasa, gebouwd door dezelfde Nederlandse scheepsbouwer. Deskundigen spreken over een spectaculaire vondst.

Äpplet werd in 1629 te water gelaten en was tot 1658 in gebruik door de Zweedse marine. Daarna werd het bij Vaxholm tot zinken gebracht. Tijdens het eerste onderzoek werd al vastgesteld hoeveel de constructie qua afmetingen leek op die van Vasa. ,,Ze voelden heel vertrouwd aan. Toen begonnen we al wat tintelingen in onze maag te krijgen’’, zegt Hansson. Metingen, details van de constructie, houtmonsters en archiefmateriaal wezen allemaal in dezelfde richting. Het leek om zusterschip Äpplet te gaan.

Vasa en Äpplet waren in hun jaren enkele van de grootste oorlogsschepen die de Zweedse koning Gustav II Adolf onder leiding van Nederlanders liet bouwen. Vasa is inmiddels wereldberoemd. Het schip (gebouwd tussen 1626-1628) kapseisde meteen op zijn eerste reis (na zo’n 1600 meter) en werd in 1961 geborgen uit de haven van Stockholm. De iets grotere Äpplet werd in 1629 te water gelaten en ruim dertig jaar later tot zinken gebracht als onderdeel van een onderwaterbarrière die moest voorkomen dat vijanden Stockholm over zee bereikten.

Lees het gehele artikel op de bron: AD, alleen voor abonnees

Foto: de Vasa in haar museum, © Peter Isotalo, CC BY-SA 3.0,