Nieuws

Traditionele bietentocht trekt door Zeeland

Vijfentwintig traditionele schepen vijf dagen lang over het Volkerak en Oosterschelde. Tijdens de jaarlijkse bietentocht meren ze elke dag in een andere haven aan. Dit jaar startte de tocht in het jubilerende Steenbergen (750 jaar) op zondag 23 oktober in de Steenbergse Vliet. De schepen worden dan naar Steenbergen getrokken door paarden, net als vroeger. De tocht eindigt in Dinteloord. Daar lossen de schepen de bieten voor de suikerfabriek Cosun Beet Company. De planning was om maandag al in Colijnsplaat aan te meren, maar door het slechte weer strandden de boten bij Bruinisse. Daar varen ze wel een ‘show’-tocht richting Stavenisse en weer terug. De liefhebber kan kijken bij de Vluchthaven van Bruinisse. Dinsdagmiddag voer de bietentocht naar de haven van Colijnsplaat.
Oude bietenschepen varen langs de Zeelandbrug om dan onder zeil en met stuurmanskunst de haven van Colijn binnen te varen.

Woensdag wordt de tocht vervolgd richting de Oesterdam, om weer terug te keren naar Bruinisse. Vanuit de haven in Bruinisse vertrekken de zeilschepen donderdag naar het eindpunt Dinteloord, bij jachthaven de Waterkant. Daar zijn de hele middag festiviteiten rondom het 750 jarig bestaan van de gemeente Steenbergen”, vervolgt ze.

Tijdens de bietentocht laden oude zeilschepen een symbolische hoeveelheid bieten en varen langs havens in Zeeland en Noord-Brabant. De schippers kunnen punten verdienen door: snel te zeilen, alles met de hand te doen, traditionele kleding te dragen, het laden en lossen van suikerbieten en door creatief met het thema om te gaan. De winnaar krijgt de Bietenbel.

Tot ver in de twintigste eeuw was de verbinding tussen Zeeuwse eilanden slecht. Er liepen nauwelijks wegen. Daardoor was Zeeland voor het vervoer van goederen en mensen sterk afhankelijk van de zeilende beurtscheepvaart. In die tijd ging alles zeilend, of jagend door paarden. Wat per boot werd vervoerd, kwam aan in de haven.

Lees het gehele artikel met video op de bron: PZC, alleen voor abonnees

Foto: Bietentocht