Nieuws

Piushaven maakt zich op voor ‘alternatieve Sail’: honderd historische schepen op een tweedaags festival

TILBURG – Een machtig gezicht moet het zijn. In het weekend van 5 en 6 augustus varen honderd historische schepen via het Wilhelminakanaal richting Piushaven voor het honderdjarig bestaan. Vijf rijen dik liggen ze twee dagen in de haven voor een festival. ,,De alternatieve Tilburgse Sail. Alle schepen zijn minstens vijftig jaar oud, vertellen Robert Dölle en Kristel Scheffers, twee van de kartrekkers van het spektakel 100 jaar Piushaven. Samen met het Wilhelminakanaal werd de haven een eeuw geleden uitgegraven. De vloot – met schepen uit heel Nederland – legt op 4 augustus aan bij de haven aan de Geminiweg. ’s Avonds is daar voor schippers een captains dinner en op zaterdagochtend vertrekken ze naar de Piushaven.

,,Dan komt de Piushaven vol schepen te liggen”, zegt Scheffers. ,,Het aanmeren wordt best wel een spektakel.” Het is een een flinke exercitie, logistiek gezien dan. De schepen komen niet lukraak te liggen, maar moeten volgens een draaiboek op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dölle glimlacht. ,,Een mooi evenement voor de ‘beste stuurlui aan wal’.”

Eén groot festivalterrein
Rond 15.00 uur op zaterdag 5 augustus moeten alle schepen er liggen en kan het eeuwfeest beginnen. Het wordt een flink festival, vertellen de twee. ,,De haven wordt één groot festivalterrein. Zowel op de noord- als zuidkant van de haven en dan tot en met brug Den Ophef.” Er komen zes podia te staan en gedurende het weekend zijn er vijftig optredens. ,,Veel Tilburgse en regionale artiesten, hun creativiteit willen we omarmen.”

Ze gaan voor een strandsfeer, geen harde house of dance maar lekker met een corona in de hand relaxen. ,,De hoofdactiviteit zijn de schepen, die kunnen de mensen bezoeken om bijvoorbeeld te zien hoe de schippers er wonen.” Daarnaast zijn er optredens op de schepen en naast de muziek veel andere voorstellingen á la de Parade in Den Bosch. ,,Een groot gezinsevenement.” Over de twee dagen verwachten ze zo’n zestigduizend bezoekers.

De redding van de haven
,,We vieren dat de haven gered is en zo ontzettend leuk is geworden”, zegt Dölle. ,,En dat terwijl we op de drempel van een historische vergissing stonden.” Dölle is de voorzitter van Stichting Thuishaven Tilburg (STT) die in 1996 door schippers werd opgericht om te protesteren tegen het dempen van de haven. Twee jaar later organiseerde de STT voor het eerst een havenfestival. Die zomer schitterde de bijna afgeschreven haven als nooit tevoren. 120 schepen meerden aan, terwijl 45.000 bezoekers langs het water struinden.

Lees het gehele artikel op de bron: BD alleen voor abonnees