Nieuws

Botenloods voor Kolhorner Jol is in de maak

EOC
FVEN

Een staketsel is het nog: de botenloods in wording voor de KH44, de ruim een eeuw oude jol waarmee in vroeger tijden ansjovis werd binnengehaald. Terwijl werklieden en vrijwilligers druk in de weer zijn, ligt het scheepje op de achtergrond geduldig te dobberen. De opbouw van de constructie bestaande uit vijf spanten begon woensdagochtend vroeg, tegen een uur of elf stond de boel op zijn plek. Niet meer dan een geraamte nog waar de komende tijd zwartgeverfde houten delen tegenaan worden gespijkerd. Daarmee krijgt de loods met rode pannen op het dak het uiterlijk van de Turfschuur op het dorp, vertelt Frans Schepers, voorzitter van de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn.

Aanvankelijk wilde de stichting de botenloods bouwen ter hoogte van restaurant de Rode Leeuw aan de Westfriesedijk, zo’n beetje de vaste stek van de KH44 in de Kolhornervaart. Maar de provincie wilde er niet aan meewerken. Het zou de scheepvaart kunnen belemmeren, klonk als argument. Naderhand kwamen partijen een stuk grond overeen nabij de entree van camperplaats ’t Groentje aan de Strook. Totaal geen beroerde plek, eigenlijk beter gezien de ruimte die eromheen ligt, maakt Schepers duidelijk.

Naar verwachting is de loods in september klaar zodat de KH44 naar binnen kan als de winter aanbreekt. Het afbouwen gebeurt in hoofdzaak door vrijwilligers die er de komende vier weken een flinke slinger aan geven. Daarna is het een kwestie van wie er tijd heeft. Via een groepsapp maken vrijwilligers aan elkaar duidelijk wanneer ze aan de slag kunnen.

Het naar binnen halen van de bijna vierduizend kilo zware jol gebeurt straks met een botenlift: een doosvormig framewerk op vier wielen waar de jol in gevaren wordt. Met een handbediende takel wordt de historische boot vervolgens uit het water getild. De botenlift rolt vervolgens de loods in waar het scheepje op bokken komt te rusten. Om de KH44 bij de botenlift te manoeuvreren, wordt de steiger langs de oever deels demontabel gemaakt.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees

Afbeelding: de loods in aanbouw met op de voorgrond de plek van de botenlift, © KH44 op facebook