Nieuws

Pieter en Alies wonen op het water: ‘Na het werk met de kano een ijsje halen in Veere: dat noemen wij rijkdom’

Het zeilende vrachtschip De Zes Gebroeders is al bijna veertig jaar in de familie van Pieter van de Haar (54) uit Terneuzen. Maar deze zomer is anders dan alle andere. Het is de eerste keer dat Pieter en zijn vrouw Alies (52) het niet meer alleen zien als een vakantieverblijf, maar ook als hun huis.

Hoe zijn jullie aan dit schip gekomen?
Pieter: ,,Mijn vader kocht het schip in 1982. Het was toen echt een wrak. We knapten het met het hele gezin op, zodat we er samen mee op vakantie konden. Van de verf tot de mast. We brachten alles zoveel mogelijk terug in de oorspronkelijke staat. En zo heeft deze Friese tjalk uit 1900 de status van een varend monument gekregen.”

Jullie hebben dit jaar jullie huis verkocht om op het schip te wonen. Waarom?
Alies: ,,Toen de kinderen uit huis gingen, dachten we: wat móeten we met al die lege kamers? Vroeger was dat praktisch, maar opeens was het niet meer nodig. Daarom wilden we sowieso verhuizen. Toen in die periode Pieters vader overleed ontstond het idee om hier te gaan wonen.”

Pieter: ,,Dat is inmiddels tien jaar geleden en we zijn pas eind maart echt verhuisd. We moesten eerst nog een heleboel opknappen. We vervingen het houten dak door staal, legden elektriciteit aan, een moderne watervoorziening en centrale verwarming. Hierna willen we graag nog een nieuwe vloer en het gezellig gaan inrichten, maar de basis is nu op orde.”

Wat voor gevoel geeft het leven op een schip jullie?
Alies: ,,Het geeft ons een stukje vrijheid en rust. Deze zomer hebben we al in Sas van Gent, Middelburg en Kamperland gelegen. En hebben we zin in een weekendje Gent? Dan maken we het schip los en gaan we daarheen. Een hotel hoeven we niet te boeken. We nemen gewoon ons eigen bed mee. En die rust? Tja, luister maar: je hoort hier bijna niks.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Afbeelding: de Zes Gebroeders , © S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons