Archeologie, Musea en Behoud

Duikteam doet in Hoornse Hop onderzoek naar scheepswrak dat mogelijk betrokken was bij de Slag om de Zuiderzee

EOC
FVEN

Een duikteam van ADC/Baars-CIPRO heeft de afgelopen dagen in het Hoornse Hop onderzoek verricht naar een schip dat mogelijk betrokken is geweest bij de Slag op de Zuiderzee (8 tot 11 oktober 1573). De eerste resultaten lijken in deze richting te wijzen.

Het onderzoek gebeurt in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na drie dagen duikonderzoek kan worden geconcludeerd dat er voor de kust van Schellinkhout een klein vrachtschip ligt met een lengte van 13 meter en een breedte van 4,5 meter. De scheepsconstructie wijst op een ouderdom in de periode 1525-1600. Aan de hand van de kennis over de ontwikkeling van schepen kunnen we deze uitspraak doen. Ook diverse vondsten ondersteunen dit. In het voorschip zijn de restanten gevonden van de kombuis: tegels van de haardplaats, turf, een vuursteen, stukken van een vuurrooster en diverse fragmenten van kookpotten.

Sonarbeeld van het wrak


Opvallend is dat er een aantal veel oudere vondsten uit de periode 1250-1300 zijn gedaan. Dit kan wijzen op de nabijheid van een verspoelde nederzetting of zelfs een in de golven vergaan kasteel. Tijdens het ontstaan van de Zuiderzee is een laatmiddeleeuws landschap verdwenen.

In de strijd van het toenmalige Nederland tegen de Spaanse overheersing werd voor de kust van Hoorn een grote zeeslag geleverd. Archeologen zijn al jaren bezig met resten van deze slag te achterhalen. Met dit duikend onderzoek in het Markermeer komt de slag wel heel erg dichtbij.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: Vanaf het ponton gaat de duiker te water in het Markermeer.
© Foto Michiel Bartels