Buitenland

Historische schoener kapseist in Maine USA

EOC
FVEN

ARROWSIC (WGME) – Een historische zeilboot staat weer rechtop en ligt opnieuw aangemeerd in het Maine Maritime Museum, nadat hij vrijdagavond 30 juli op zijn kant was gerold en half zonk.

De politie van Bath zegt dat 15 passagiers en 3 bemanningsleden aan boord van de “Mary E” waren en met succes uit het water zijn gered. Peter Nordlander en zijn vrouw waren twee van die passagiers. Zij komen elke zomer vanuit Texas naar Maine op zoek naar avontuur. Dit jaar gingen ze mee op de historische schoener “Mary E.”

“We houden van avontuur”, zei Pete Norlander. En dit was gewoon een zeer memorabele.” Hij zegt dat de eerste helft van de boottocht over de Kennebec River vrijdag geweldig was. Maar toen ze weer stroomopwaarts keerden, stak de wind op. “De wind zat ons toen tegen”, zei Norldlander. “Dus zette de kapitein de motor aan. Dus we zeilden, maar we gebruikten ook de motor.” Toen ze door een bocht kwamen, nam de wind toe, waardoor het schip veel sneller ging. Toen de kapitein de koers van het schip veranderde, kapseisde het.

Nordlander: “De boot begon steeds meer en meer te kantelen. En toen ik dat zag, klom ik bovenop de boot. Maar andere passagiers vielen gewoon in het water.” Zijn vrouw en alle andere passagiers zijn te water geraakt.

“Ik heb ze allemaal reddingsvesten toegegooid”, zei Nordlander. “En ik denk dat er nog een ander was die dat ook deed. Het leek nooit echt een gevaarlijke situatie.”

De gekapseisde schoener lag uiteindelijk plat in het water, waardoor de 15 passagiers en 3 bemanningsleden iets konden vasthouden terwijl ze wachtten op hulp. “De kapitein deed alles volgens het boekje,” zei Nordlander. “Alles was goed gedaan. Het is gewoon een van die buitenissige ongelukken.” Alle opvarenden werden opgepikt en het schip werd naar een ondiepe plek getrokken om het voor verder zinken te behoeden. Daar werd het schip geborgen en nu ligt het weer bij het museum. De Kustwacht en Marine Inspecties gaan onderzoek doen naar het kapseizen.

Vissersschoener
Oorspronkelijk gebouwd in 1906 wordt de “Mary E” gezien als de enige overgebleven in Kennebec County gebouwde vissersschoener die nog in gebruik is. Tijdens haar leven werd het schip gebruikt om te vissen, voor rondvaarten en ook vervoerde het schip rum tijdens de drooglegging. Het lag twee jaar verzonken in het water na een storm. De “Mary E” werd in 2017 gerestaureerd en ligt sindsdien aangemeerd in het Maine Maritime Museum in Bath voor rondleidingen en zeil-programma’s.

kijk hier voor meer info over de Mary E