Nieuws

Hoogaars De Windroos wacht een lange én dure opknapbeurt: ‘De hele huid gaat eraf’

VLISSINGEN – Het duurt nog een tijdje voordat de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) De Windroos kan laten bewonderen. Maar dat de bijna een eeuw oude hoogaars een aanwinst is en flinke investeringen in manuren en euro’s waard is, staat voor de vrijwilligers vast.

,,Het wordt een heel serieuze klus”, zegt SBH-projectleider Bert Beerman. ,,We zullen wel een paar jaar zoet zijn met de renovatie van het schip en het gaat ons zeker tweeënhalf à drie ton kosten.” De Windroos is veertien meter lang en gebouwd in 1925. De hoogaars was eigendom van Rinus Platschorre, de partner van voormalig commissaris van de Koningin Karla Peijs. Tijdens haar bestuursperiode werd het historische schip bij een aantal officiële gelegenheden gebruikt.

De Windroos werd in 1926 gebouwd op de werf van F. Annemans te Gent in opdracht van M. van Gysel, Vice-Commodore van de R.S.C. Gent. In het watersportblad ‘De Waterkampioen’ meldt de Belgische briefschrijver dit feit uitvoerig, met name omdat ‘de ‘Windroos’ speciaal gemaakt werd om de hoogaars ‘Jetty’ te kloppen’. Het schip werd daarom zeer licht gebouwd. Om gewichtsbesparing te bereiken zonder sterkte te verliezen, paste Annemans een spantconstructie toe, die niet veel meer lijkt op die van de traditionele vissermanhoogaars. In plaats van zware spanten met aan weerskanten een legger heeft het schip afwisselend knieën en spanten.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC