Evenementen

Pieperrace traditioneel in eerste weekend april van start

EOC
FVEN

De Volendammer Pieperrace, jaarlijkse hardzeilwedstrijd voor Visserijvaartuigen, Skûtsjes, Aken, Tjalken en Klippers, opent traditioneel het zeilseizoen. Dit jaar start de race in het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer op zaterdag 6 en zondag 7 april.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems worden weer van harte uitgenodigd om deel te nemen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de “bruine vloot” een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal – net als vorige jaren – in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren – onder andere – bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Volgens het programma worden de schepen op vrijdag 5 april in de haven van Volendam verwacht. Er kan dan worden ingeschreven. Het deelnemersveld groeit gestaag; in 2007 was de gezamenlijke lengte van de deelnemers circa 1600 meter. Het kan een probleem worden om alle deelnemers in de Volendammer haven te herbergen – voorinschrijvers hebben voorrang.

Liggelden worden tijdens de wedstrijddagen niet geheven; het inschrijfgeld bedraagt € 70,-  voor schepen met een lengte t/m 20 m en € 90,-  voor grotere schepen.

Het is van groot belang voor de (beroeps-)zeilvaart en ook voor de particuliere zeilvaart dat deze race wederom een succes wordt. De race toont aan dat het IJsselmeer buiten zijn onschatbare waarde, voor de visserij, als drinkwater-bekken en voor het milieu ook een enorme waarde heeft voor de recreatie. Deze race voor platbodems is bovendien een test voor het komende zeilseizoen.

Inschrijven voor de race kan op de website van de Pieperrace.