Nieuws

‘De Simmerwille’ blijft in Joure

De klassieke rondvaartboot ‘De Simmerwille’ dreigde door het plotselinge overlijden van Jannie Brouwer verloren te gaan voor Joure. Met de overname door Stichting Het Kofschip, onder andere beheerder van de gebouwen van Museum Joure, gaat de historie van de klassieke salonboot verder in Joure.

De Simmerwille was decennia lang als rondvaartboot in handen van de familie Brouwer. Voor Liesbeth en Heleen Brouwer, dochters van Piet en Jannie, was de “verbinding” met Joure een belangrijke afweging bij de uiteindelijke verkoop van het schip. “We zijn blij dat we erin zijn geslaagd om het schip voor Joure te behouden. We zien het ook als een mooie nagedachtenis aan onze ouders, wiens levens zo verweven waren met de Simmerwille en met Joure”, aldus Liesbeth en Heleen Brouwer.

Commercieel uitbaten

In februari zal het schip overgedragen worden aan Stichting Het Kofschip in Joure, ooit opgericht om de historische gebouwen van Douwe Egberts in Joure te beheren. De Simmerwille zal onderdeel gaan uitmaken van de collectie van Het Kofschip, waaronder zich monumentale panden bevinden zoals het Museum Joure, ‘t Douwe Egberts winkeltje de ‘Witte Os’ en Jachtwerf de Jong.
De stichting zal de klassieke kenmerken van het schip ‘binnen en buiten’ waarborgen. “Door het onderbrengen van het schip binnen de stichting zorgen we ervoor dat de Simmerwille als varend erfgoed bewaard blijft voor Joure en toekomstige generaties. Het is fantastisch om het schip in onderhoud te nemen”, aldus Hessel de Jong van Stichting Het Kofschip.
Stichting Het Kofschip laat bij monde van voorzitter Ynte Kuindersma weten zeer verheugd te zijn met de aankoop van de Simmerwille. De komende periode wordt het schip klaargemaakt voor het zomerseizoen. “Het schip is een prachtige aanwinst voor onze stichting. We zijn heel blij dat het schip binnenkort weer gaat varen,” aldus Ynte Kuindersma.

Bekijk het nieuws op de bron: GrootSneek.nl