Nieuws

Paasweekend vol Biesboschhistorie

De Zuiderschippers van Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) houden met Staatsbosbeheer en de gemeentes Drimmelen, Altena en Geertruidenberg op 16 en 17 april het Biesboschevenement ‘Verdronken land herwonnen’. Petro Leeuwis uit Woudrichem is één van de initiatiefnemers van het evenement ter herinnering aan 600 jaar Sint Elisabethsvloed.

“Vorig jaar werden de Zuiderschippers al benaderd of zij geen interesse hadden om zo’n evenement te organiseren. Tijdens een biertje spraken we daar met elkaar over en toen heb ik links en rechts wat gebeld en zo groeide het uit tot dit Biesboschevenement, waar heel veel organisaties aan meewerken. We willen mensen vooral iets laten zien van de Biesbosch in die voorbije 600 jaar”, zo vertelt Leeuwis aan boord van de Res Nova, die ligt afgemeerd op de Afgedamde Maas bij Woudrichem. Al varend en wandelend krijgen bezoekers in het Paasweekend een indruk van wat zich afspeelde in de Biesbosch. Het evenement kan alleen over water worden bezocht, opstapplaatsen voor de rondvaartboten zijn Geertruidenberg, Hank en Drimmelen. Door vooraf een kaartje te kopen voor de vaartocht is een betere spreiding van de bezoekers mogelijk.

Voor het evenement worden drie locaties ingericht; de eendenkooi op de Hofmansplaat, het bruggetje van Sint Jan op de Benedenste Jannezand en de Zwarte Schuur op de Lepelaar. Al varend en wandelend van de ene naar de andere locatie komen bezoekers alles te weten over de landbouw, visserij en scheepvaart. Zo is in de Zwarte Schuur een expositie te zien van de broodcrossings aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door corona viel deze eerder in het water bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Op diverse plaatsen meren de historische schepen van de LVBHB af. In het ruim van de Terra Nova aan de Benedenste Jannezand wordt een expositie ingericht over de scheepvaart in de Biesbosch. Ook in de Postsloot van Frans Peeters is van alles te zien over de Biesbosch.

Lees het gehele artikel op de bron: Het Kontakt

Foto: Petro Leeuwis op d’n oude Biesbosch aak. (Foto: Hannie Visser-Kieboom)

Kijk hier voor meer info over de Elizabethsvloed