Archeologie, Musea en Behoud

De geschiedenis komt tot leven door scheepswrakkenpaspoorten

Op 16 maart werden in Batavialand scheepswrakkenpaspoorten overhandigd aan hun eigenaren. De wrakken vertellen hun eigen verhaal en zijn onderdeel van het Flevolands erfgoed. Maritiem archeoloog Wouter Waldus verzorgde over één van die wrakken een inspirerende lezing. Eigenaren en beheerders die scheepswrakken op hun land hebben liggen ontvingen de paspoorten van ‘hun wrak’ van gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman en directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Arjan de Zeeuw.

Het verleden zit in de bodem
In de bodem van Flevoland zijn meer dan 450 vergane schepen gevonden. Na onderzoek zijn 73 daarvan bewaard gebleven. Voor de (land)eigenaren en terreineigenaren bij wie een wrak is gevonden, maakten we speciale scheepswrakkenpaspoorten. Deze paspoorten laten hen kennis maken met de geschiedenis van hun scheepswrak.

Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: “Juist het verder vertellen van de verhalen achter de scheepswrakken is van belang, want die laten zien in wat voor een uniek gebied wij wonen en werken. Hier voeren de schepen over een soms woeste Zuiderzee en verbonden steden, gebieden en landen met elkaar door handel en uitwisseling.”

Erfgoed om te koesteren
Ieder scheepswrak is een soort tijdscapsule en een onderdeel van ons gedeeld verleden. Het is erfgoed dat wij moeten koesteren, onderzoeken en tonen aan een breed publiek. Dat doen de RCE en de provincie samen met een heleboel organisaties zoals Batavialand, de Monumentenwacht Flevoland, Landschapsbeheer Flevoland en nu dus ook met de eigenaren en terreinbeheerders.

Directeur RCE, Arjan de Zeeuw: “De scheepswrakkenpaspoorten vertellen onder meer over het schip, de lading, de bemanning en transportroutes. Ook geven ze nuttige informatie over het behoud van de wrakken. Een verhaal om nog generaties lang verder te vertellen aan familie, kennissen en omwonenden.”

Lees het gehele artikel op de bron: RCE

Afbeelding: Locatie van een scheepswrak met markering, beeld: RCE