Nieuws

Overnachten aan boord van ‘Auwe Neel’ en ‘Hannus’ op ’t Eilandje

Ook in de buurt van onze werkplek zijn we in vakantiestemming. We nemen u mee naar Het Eilandje in Antwerpen. Daar kun je logeren in de ‘Hannus’ en ‘Auwe Neel’, twee erfgoedschepen op Het Eilandje. We ontmoeten Jan Van Rompaey, eigenaar van de zeilschepen ‘Hannus’ en ‘Auwe Neel’ aan de Napoleonkaai, vlak bij het MAS op ’t Eilandje. Beide statige dames liggen in het Bonapartedok afgemeerd. Na vele jaren dienst als vrachtschepen werd het duo omgebouwd tot sfeervolle slaapschepen.

Oude dame die veel babbelt
We starten onze rondleiding aan boord van de ‘Auwe Neel’, een klipper uit 1910 en gebouwd in Nederland. “Een ‘auwe neel’ verwijst in het Nederlands naar een oude dame die veel babbelt”, vertelt Jan. “Ik wou de naam van het schip oorspronkelijk nog veranderen, maar heb het er maar bij gelaten. Ik vond het wel grappig klinken”, lacht hij.

Een klipper is een snel zeilschip met een scherpe boeg en meerdere masten dat eind 19e eeuw en begin 20e eeuw in gebruik was. Klippers zijn vooral bekend vanwege de grote snelheden die ze haalden. Hierdoor werden ze doorgaans gebruikt voor de handel in etenswaren en andere goederen die konden bederven.

Chartervaart
‘Auwe Neel’ leidde een leven als vrachtschip dat haar tot de Oostzee bracht. Rond de jaren vijftig werd het schip uit de professionele vaart gehaald, gemotoriseerd en werd het actief in de chartervaart voor zeiltochten op de Waddenzee (de randzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant en het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken aan de andere kant).

Zelf heeft Van Rompaey ook een passie voor zeilen, al is dat niet op de Noordzee. “Ik ga graag zeilen op de Middellandse Zee”, vertelt hij. “Het water is er helderblauw, het weer is er aangenamer en je kan er lekker eten en aperitieven”, lacht hij.

Platbodem
“Er zijn nog altijd veel klippers actief op de Waddenzee om gedurende een midweek of weekend te zeilen”, vertelt hij verder. “De meeste klippers in Nederland zijn ook platbodems. Een platbodem heeft, zoals de naam het al zegt, een platte bodem die geen of nagenoeg geen kiel heeft. Het zeiljacht heeft in plaats van een kiel, twee zijzwaarden. Bij het overstag gaan, gaat dan een van de twee zwaarden naar beneden om als kiel te fungeren”, legt hij uit. “Het voordeel van een platbodem zoals ‘Auwe Neel’, is dat het door de geringe diepgang (slechts één meter) en platte bodem zonder problemen kan droogvallen. Bij laagtij zakt het schip dus op het strand en kan je gemakkelijk uitstappen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Flows.be

Afbeelding: de Hannus voor het MAS