Nieuws

Oud en Nieuw bij Sluishuis Amsterdam

EOC
FVEN

Tussen het IJmeer en de binnenstad van Amsterdam verrees ‘Sluishuis’: een gebouw waarin 442 gezinnen wonen en dat, met een beetje fantasie, doet denken aan een sluis, met schepen van het Varend Erfgoed aan de pier eromheen. Sluishuis werd onlangs genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2023 en won eerder al meerdere (internationale) architectuurprijzen.

Sluisdeuren
De man van een vriendin wees Geke op Sluishuis, gelegen op IJburg-Steigereiland in Amsterdam: een nieuw woongebied waarvoor de Deense architect Bjarke Ingels een asymmetrisch appartementen-complex ontwierp. De vorm doet denken aan twee gigantische sluisdeuren. Doordat ze net niet sluiten, kunnen er sloepjes onderdoor varen, naar de binnenhaven. Om het gebouw heen ligt een pier van 400 meter lang, met ligplaatsen voor recreatievaartuigen en 34 woonschepen. De plek waar Geke gaat afmeren, ligt bijna op de verste hoek van de pier – ze kijkt straks uit over het IJ.

Link met de historie
Thomas Veys, directeur Nederland van vastgoedontwikkelaar BESIX RED: ‘De verbinding met het water was het uitgangspunt voor dit plan. Daardoor heeft deze nieuwe buurt een link met de historie van Amsterdam. Behalve de pier en het gebouw zijn er vier eilanden, met verschillende faciliteiten. Zo is er een eiland voor watersporters, met onder meer plekken waar kanovaarders aan wal kunnen. Ook is er een eiland om samen te recreëren. Verder hebben we een eiland ingericht als vogeleiland, en er is een energie-eiland, met drijvende zonnepanelen.’ Hij benadrukt dat het gebied zo is opgezet dat het niet alleen aantrekkelijk is voor de bewoners, maar ook voor de omliggende buurt. Omdat we de uitstraling van een oude Amsterdamse haven willen, hebben we bepaald dat de schepen van origine varende schepen moeten zijn. Ze hoeven nu trouwens niet meer te kunnen varen. Het gaat om het contrast tussen het strakke, moderne gebouw en de historische schepen.

Oude Amsterdamse haven
‘De voorzieningen zijn voor mij niet zo belangrijk,’ aldus Geke. ‘Mij gaat het vooral om de ligplaats. Die bevindt zich op een mooie plek en is betaalbaarder dan veel andere plekken, omdat ik niet huur, maar koop.’ ‘Het formaat van de ligplaatsen wijkt af van de standaard,’ merkt Thomas op. ‘Ze zijn 32 bij 7 meter. Een schip van 30 meter lang en 5 meter breed kan er aanmeren.

Verbouwen
‘Een ligplaats is één ding, maar ik moest natuurlijk ook een boot vinden,’ gaat Geke verder. ‘Al met al ben ik nu zo’n twee jaar bezig met een boot vinden, een optie op de ligplaats nemen, verbouwen en mijn huis verkopen.’ Thomas: ‘Er waren twee scheepsbouwers bij het project betrokken.’

Lees het gehele artikel op de bron: VLOT magazine, pag 30 en 31

Voor info over ligplaatsen kijk je hier, donderdag 6 juli ook open dag

Afbeelding: Sluishuis.nl