Nieuws

Zeesleepboot Holland raakt opnieuw kade West-Terschelling: derde incident binnen een jaar

Voor de derde keer in iets meer dan een jaar tijd heeft zeesleepbootHolland zaterdag een aanvaring gehad met de kade op West-Terschelling. Eerdere aanvaringen vonden plaats in juni en oktober vorig jaar. Zaterdagmiddag 1 juli rond twaalfuur vond de derde aanvaring plaats. Op het moment van het incident was de zeesleepboot onderweg vanuit Harlingen met een trouwgezelschap aan boord. Bij vertrek uit de haven van Terschelling op zaterdagavond rond 20.00 uur was er opnieuw een incident toen de Holland achteruit tegen de dam aanliep. De chartervaart die met veel schepen in de haven van Terschelling ligt met totaal soms honderden opvarenden maakt zich ernstig zorgen over dergelijke incidenten in een drukke haven met stroming.

Tijdens de aanvaring raakte de moeder van de bruid lichtgewond. Ook de kade raakte zwaar beschadigd.
De precieze oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. “De kapitein gaat nog een verklaring schrijven, we weten op dit moment enkel dat het niet aan de techniek van het schip heeft gelegen”, verklaart Paul Melles, voorzitter van Stichting Zeesleepboot Holland. Melles benadrukte dat na deze derde aanvaring maatregelen niet langer uit kunnen blijven.https://omroepzilt.nl/nieuws/algemeen/zeesleepboot-holland-raakt-opnieuw-kade-west-terschelling-derde-incident-binnen-een-jaar/

Eerdere aanvaringen
De eerste aanvaring in juni 2022 vond op bijna dezelfde locatie plaats. De tweede aanvaring in oktober was verderop in de haven. Toen raakte de houten steiger zwaar beschadigd. De in 1951 in opdracht van rederij Doeksen gebouwde zeesleper en bergingsjager Holland is sinds 2004 ingeschreven als varend erfgoed. Het schip wordt met regelmaat zakelijk en particulier gehuurd voor personeelsuitjes, huwelijken of een receptie.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zilt

Foto: Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts