Archeologie, Musea en Behoud

Oudste waterschip ooit opgegraven in Zeewolde: ‘Bij een ontdekking valt alles stil’

EOC
FVEN

In de 16de eeuw een vaartuig voor aanvoer van vis, nu een ontmanteld wrak in het Hulkesteinse Bos bij Zeewolde. Daar ligt het oudste waterschip ooit dat tot nog toe bekend is, weet maritiem archeoloog Robert de Hoop. Dat leidt tot bijzondere ontdekkingen. En er volgt nog meer, verzekert hij.

Bezoekers kijken op de open dag vol verbazing naar de grond. Verderop liggen twintig archeologiestudenten in het Hulkesteinse Bos in de klei. Onder een tent graven ze samen met maritiem archeologen, die zich bezighouden met erfgoed onder of bij water, in de grond. Daar ligt het oudste waterschip ooit dat tot nog toe gevonden is. Open en bloot. Maar de staat verslechtert.

Model van een waterschip, Wikimedia

Dat was de reden om niet langer te wachten met opgraven van het gehele scheepswrak, stelt De Hoop. Afgelopen jaar is de achterkant van de ZO31 blootgelegd, toen met de vondst van een puntneuskruik een bijzondere ontdekking is gedaan. Nu volgt de voorkant. Professionele archeologen krijgen hulp van studenten, die via het project in Zeewolde leren hoe een archeologische opgraving in zijn werk gaat en zo ervaring opdoen.

Tientallen schepen vergingen
Voor hun in de klei ligt een waterschip dat volgens De Hoop voor 1530 over de Zuiderzee voer. De opgegraven eikenhoutenconstructie is het bewijs, zegt de maritiem archeoloog. ,,We kunnen door onderzoek zien hoe oud de planken zijn.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Stentor

Beeld: Veldschool Scheepsarcheologie