Nieuws

Nieuwe kimmen voor hevenaak Adriana in Leeuwarden

EOC
FVEN

Begin 2020 kochten Yvonne Verstraten en Dorien de Bruijne het zandscheepje Adriana “vanwege de lijnen en het prachtige casco”. Dat je daarvoor een geoefend oog moest hebben was wel duidelijk want het scheepje uit Amsterdam was behoorlijk verwaarloosd en uitgerust met een wooncaravan.

Na een jaar werk in museumhaven Willemoord en vervolgens aan de kade bij Stichting Varend Erfgoed Hoorn is het scheepje qua staalwerk zo goed als klaar. De roef, het achterdek, het potdeksel, de bolders en de den zijn geklonken teruggeplaatst en in het schip zijn de 6 lieren gebouwd. Ook is het scheepje inmiddels voorzien van een motor en zwaarden en dat maakte de overtocht naar Friesland wel zo comfortabel.

Drie keer gedubbelde kimmen

De driedubbel gedubbelde kimmen waren Yvonne een doorn in het oog. “De lijn van het schip werd erdoor verpest en de kwaliteit van de dubbelingen baarde ons zorgen”. Geen verkeerd besluit bleek op de werf waar Yvonne samen met de medewerkers eerst de oude dubbelingen verwijderde en vervolgens verving door nieuwe, in vorm gedrukte platen. “De aanwezige portaalpers en de kennis over het in vorm drukken van staalplaten waren voor mij overwegingen om te kiezen voor deze scheepswerf.” aldus Yvonne.

In een paar weken zijn de kimmen vervangen en grote delen van het onderwaterschip. De staalplaten die zijn verwijderd waren soms 4 lagen dik (zie foto) en bleken van slechte kwaliteit. “Met deze investering hopen we dat Adriana behouden blijft voor toekomst.”

Bron: aangeleverd bericht en foto‘s