Nieuws

Pannenkoekschip Johanna meert aan in Oosterhaven Groningen

Het nieuwe Pannenkoekschip de Johanna is afgemeerd in de Oosterhaven van Groningen. Dit ondanks verschillend juridische procedures die omwonenden en de havenmeester hebben aangespannen. Pas na de zomer gaat het beslag in de pan aan boord van de Johanna. Die datum staat echter nog niet vast omdat er nog een bestuursrechtelijke zaak is aangespannen. Maar het schip mag er zolang liggen.

De eigenaren Marjon en Edwin Meiboom zijn blij en opgelucht dat hun schip Johanna eindelijk aan de Oosterkade mag aanleggen. Ze hebben het schip 17 jaar lang in Almere geëxploiteerd en kennen ieder hoekje van het schip. ,,Er moet nog wel van alles gebeuren aan het schip en aan de kade, met nutsvoorzieningen enzo”, zegt Marjon Meiboom. ,,Dus voorlopig worden de pannenkoeken nog op ons schip aan het Schuitendiep gebakken.”

Naast de bewoners is ook havenmeester Beuker het niet eens met het schip in de Oosterhaven: “Dat ik nu minder inkomsten heb omdat ik een kade niet meer kan gebruiken, is misschien wel niet eens de belangrijkste reden. Maar je tast met deze verplaatsing de eigenheid van de haven aan.”

“In de winter heb je de charterschepen, in de zomer heb je de recreatievaart, de zeilschepen. Er is altijd reuring. Er gebeurt altijd wat. En nu leg je een deel van de haven vast. Daar ligt een groot schip, en dat blijft er liggen. Het tast de levendigheid aan. Als je kijkt naar de geschiedenis is de Oosterhaven altijd een haven vol dynamiek geweest. Een handelshaven. Groningen ligt vlakbij zee, en daar is vol van geprofiteerd. En ik vind het jammer, en dat meen ik echt, dat dit gemeentebestuur geen nautische kennis heeft. Er is geen besef over historie, over vaarwegen en over toerisme.”