Nieuws

Open Monumentendag komend weekend, niet alle monumenten doen mee

FVEN
EOC

Open Monumentendag wordt dit jaar vanwege corona een bijzondere editie. Daar waar het jaarlijkse evenement niet afgelast is, wijken de organiserende comités af van de gebaande paden.

Elk jaar in het gehele tweede weekend van september Open Monumentendag. Duizenden monumenten openen hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Ook Mobiel Erfgoed of gerelateerde musea openen hun deuren dit weekend. De Open Monumentendag is met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed.

Tijdens deze bijzondere editie van Open Monumentendag staat educatie centraal. Het landelijke thema ‘leermonument’ sluit aan bij de Europese monumentendagen, dit jaar in het teken van ‘heritage and education’. De focus ligt op erfgoed dat ooit ontworpen is om in te leren. Naast de monumenten die een onderwijsfunctie hadden of hebben, valt er van elk monument wel iets te leren, is het idee.

Lang niet alle monumenten doen dit jaar mee vanwege de beperkingen door Corona. Wanneer je wat wil gaan bezoeken kan je je op de site van Open Monumentendag het beste voorbereiden.

Foto: de Zeeuwse klipper Avontuur in Goes doet mee aan Open Monumentendag