Nieuws

Vragen over rol havendienst inzake gezonken haringkotter Broeder Isidoor

De Hoornse fracties HOP en VOCHoorn hebben verschillende vragen gesteld aan het college over de gezonken haringkotter Broeder Isidoor. Zij willen onder andere weten of de gemeentelijke havendienst eventueel iets te verwijten valt. „Wij betreuren dat het schip is gezonken en alle schade – mogelijk ook aan het milieu – die daarmee is ontstaan. De wijze waarop dit is gebeurd roept echter vragen op.”

Het schip verlaat Hoorn voor de laatste maal.

Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de havendienst? Wie is de feitelijke eigenaar van de Broeder Isidoor? Had het zinken voorkomen kunnen worden? Het zijn vragen waarmee Aart Ruppert van VOCHoorn mee zit. Hij hoort verhalen over de kotter, dat die niet zeewaardig zou zijn geweest en dat de havendienst onder meer diesel heeft gekocht zodat het schip de haven kon verlaten. Havenmanager Wijnand Baerkens verklaarde in het NHD onlangs dat het schip niet lek was, maar de bergers noemden het schip absoluut niet zeewaardig.

„Is dit normaal?”
De fracties vragen zich bijvoorbeeld af hoe het kan dat de havendienst de Broeder Isidoor heeft laten vertrekken zonder dat het havengeld is afgerekend. En of het waar is dat de havendienst diesel heeft betaald zodat de haringkotter kon vertrekken. „Is dit normaal?”

De gezonken Broeder Isidoor wacht op haar berging, foto: Sefanja Nods