Nieuws

Ook in Duitsland vrijwilliges gezocht voor traditionele schepen

EOC
FVEN

Er zijn steeds minder Duitse zeevarenden. Dat merken ook de verenigingen en stichtingen die traditionele schepen verzorgen. Vooral jongeren die geïnteresseerd zijn in maritiem erfgoed worden gezocht. “We zijn op zoek naar jonge mensen in alle gebieden, voor alle historische schepen en de havenspoorweg”, zegt Claus Liesner, voorzitter van de Stiftung Hamburg Maritim (SHM). De stichting had heel sterk het gevoel dat er nog maar weinig Duitse zeevarenden over waren. “Na actieve dienst op zee zijn in het verleden veel oud-zeevarenden actief gebleven op onze schepen”, benadrukt Liesner.

“We zoeken vrijwilligers voor alles van machinisten en matrozen tot scheepsmanagement – ​​op alle schepen”, zegt Liesner. Clubs zijn het meest succesvol in het vinden van vrijwilligers via persoonlijke contacten en direct contact met geïnteresseerde passagiers en bezoekers. Op deze manier is het mogelijk geworden om op alle schepen meer jonge mensen te betrekken bij de meest uiteenlopende gebieden. Ook vrouwelijke ingenieurs, verenigingsvoorzitters en een botenbouwer ondersteunen het werk van de stichting.

De Stiftung Hamburg Maritim (SHM) werd opgericht in 2001. Zij draagt, net als tal van andere stichtingen en verenigingen, zorg voor het behoud, de restauratie en de exploitatie van historisch waardevolle schepen, kadeloodsen, havenkranen en havenfaciliteiten. De stichtingsvloot omvat 13 historische schepen, waaronder matrozen, een sleepboot, een stukgoederenschip en een stoomschip. Daaronder vallen ook de voertuigen van de historische havenspoorlijn die het bewaren waard zijn. De Sandtorhafen in Hafencity en de Bremer Kai-kade in de Hansahafen dienen als thuishaven voor tal van traditionele schepen.

“De vele vrijwilligers zijn het meest waardevolle bezit van de stichting”, legt Liesner uit. De leden nemen het onderhoud en de exploitatie van de historische vloot van schepen op zich. Of het nu in de machinekamer, aan dek of op de brug is – de vrijwilligers worden opgeleid volgens hun persoonlijke interesses en vaardigheden. Voorkennis is niet vereist, maar altijd welkom.

Lees het gehele artikel op de bron: THB