Nieuws

De muze van David Crosby

Folkrocklegende David Crosby is op 18 januari overleden. Hij was bekend van o.a. de Birds en Crosby, Stills, Nash en Young. Hij werd 81 jaar. In ‘itBoat’ vertelde hij jaren geleden over zijn geliefde Mayan, een 66 jaar oude boot die zijn muze was.

Toen ik 11 was, wilden mijn ouders dat ik iets anders deed dan avontuur opzoeken. Ze schreven me in bij de zeilschool van de Sea Shell Association in Santa Barbara, Californië. Ik had het gevoel dat ik het eerder had gedaan. Ik werd een zeiler met een roeping, wat een van de redenen is waarom ik later het «Deja Vu»-lied schreef.

De eerste zelfstandige zeiltocht heeft me veranderd. Ik ging er de volgende dag heen, en nog een dag, en nog een dag. Zeilen is een van de belangrijkste dingen in mijn leven geworden. Kort daarna voer ik met mijn bijboot de hele haven door en probeerde dicht bij de grote zeilboten te blijven die daar voor anker lagen. Ik hield vooral van de prachtige houten schoener waarvan het ontwerp, ontdekte ik later, was ontworpen door John Olden, de grote Amerikaanse jachtarchitect.

Mijn volgende geweldige zeilervaring was in 1967 toen ik uit de Byrds (een muziekband) werd gezet. Ik leende $ 25.000 van mijn vriend Peter Tork van The Monkees en ging naar Fort Lauderdale op zoek naar een schoener. Ik vond er een die precies leek op het John Alden-stuk dat ik jaren geleden bewonderde en kocht het.

Het 23 meter lange schip heette Mayan, het was een Alden schoener en werd in 1947 gebouwd van Hondurees mahonie. Nadat ik het schip had overgenomen, moest ik leren hoe ik ermee moest varen. Ik had een goede stuurman nodig – ikzelf – en twee paar handen aan dek om de zeilen te besturen. Dus ik sloot vriendschap met veel ervaren zeilers die met mijn boot wilden zeilen, en ze leerden me alles wat ik nodig had. Een jaar later besloot ik de boot naar San Francisco te brengen.

Tot 1970 woonde ik hier altijd op. In die tijd heb ik veel van mijn hits geschreven, waaronder ‘Wooden Ships’, ‘The Lee Shore’, ‘Page 43’ en ‘Carry Me’ Ik ben altijd een zeer voorzichtige zeiler geweest. De Mayan was mijn muze. Ik en voorzichtig, dat klinkt nogal belachelijk, toch? En toch, als ik naar zee ging, nam ik het heel serieus. Ik had reserveonderdelen bij me voor alle gelegenheden. Als je 2400 kilometer uit de kust bent, moet je voorzichtig zijn. Er is niemand op zee om te bellen. Je staat er alleen voor.

Bijna alle rock and rollers zijn op de Mayan geweest. Maar ik kocht geen boot voor feestjes, ik kocht hem om te varen. Natuurlijk gingen we, nadat we waren afgemeerd, naar iemands huis en aten we allerlei dingen, waarvan er vele gevaarlijk waren en mij veel schade aanrichtten. Maar de boot was niet bedoeld voor feestjes. Het stond daar boven.

Crosby zou het schip 45 jaar in bezit houden.

Lees het gehele oudere artikel op de bron: itBoat