Archeologie, Musea en Behoud

Newport Ship: een middeleeuws schip als ’s werelds grootste 3D-puzzel’

In juni 2002 werd in de stad Newport, Zuidoost-Wales, een zeilschip uit het midden van de vijftiende eeuw ontdekt tijdens de bouw van het Riverfront Theatre aan de oevers van de rivier de Usk.

Nu, na twee decennia van documenteren van de overblijfselen van het voormalige wijnhandelsschip en 1000 middeleeuwse artefacten, na het drogen en conserveren van het scheepshout, zullen archeologen het ongekende proberen. Ze zullen nu proberen het schip weer in elkaar te zetten uit de overgebleven delen. Met bijna 2.500 stukjes, een lengte van 30 meter en een gewicht van 25 ton, wordt het project de grootste 3D-puzzel ter wereld genoemd.

“We hebben een enorm, plat verpakt schip dat we weer in elkaar moeten zetten en er zijn geen instructies”, zei de curator van het project, Toby Jones. “Er zijn archeologische schepen over de hele wereld te zien, maar niets uit de periode van de 15e eeuw, dus dit is wat dit zo belangrijk en speciaal maakt. We hebben een echt middeleeuws schip dat totaal uniek is.

Het schip was oorspronkelijk ongeveer 35 meter lang en had naar schatting 161 ton last – dat is het aantal vaten Bordeaux-wijn dat in het ruim had kunnen worden opgeborgen. Schepen van deze omvang werden volgens hedendaagse maatstaven als ‘grote schepen’ beschouwd en werden typisch gebruikt voor de lange afstandshandel tussen Groot-Brittannië, Biskaje en Zuid-Iberia.

Dendrochronologie heeft voor het merendeel van het hout een waarschijnlijke kapdatum van 1449 gegeven. Deze kwamen uit de Baskische regio in Noord-Spanje, een gebied dat in die tijd bekend stond om zijn scheepsbouwindustrie. Het schip is dus waarschijnlijk gebouwd rond 1449, in of nabij San Sebastian.

Lees het gehele artikel op de bron: Oldsaltblog