Nieuws

Nog steeds geen nieuwe ligplaats voor schepen in Dordtse havens

Nog steeds is niet duidelijk wat de nieuwe ligplaats van drie schepen in de Riedijkshaven en de Binnen Kalkhaven zal zijn. Toch brengt de komst van de nieuwe wethouder hoop met zich mee. Ook hoeft de Res Nova niet voor 1 januari 2022 te verkassen. ,,We krijgen weer vertrouwen in het proces”, aldus Elio Barone.

De gemeente heeft de eigenaren geïnformeerd dat de Res Nova een ligplaats kan krijgen in de Wolwevershaven. Al sinds de jaren 80 ligt de Res Nova in de uiterste punt van de Binnen Kalkhaven. Hier wonen Elio Barone en Karlijn Pols. Daarvoor was het een thuisbasis van de Dordtse Evangelisatie, destijds werd er ook op het schip gewoond.

Volgens de beleidsvisie Dordtse Binnenhavens biedt de Binnen Kalkhaven ruimte voor een historisch vaartuig. Een schip met woonfunctie, zoals de Res Nova, mag echter niet in de haven blijven liggen vanwege wetgeving omtrent geluid. Jammer, vinden Elio Barone en zijn vrouw. ,,Bij een varend woonschip mag de geluidsdruk niet te hoog zijn, we zitten aan een drukke weg dus ligt die geluidswaarde boven de norm. Maar wij hebben er niet veel last van, we zijn er eenmaal aan gewend”, vertelt Barone. Barone vraagt zich af of zijn schip niet op dezelfde plek kan blijven liggen. ,,Kan er niet een oplossing voor worden gezocht? Overal gaat de snelheid terug naar 30 kilometer per uur, dat kan hier toch ook worden ingevoerd? Dat zou veel geluid schelen.”

Vertrouwen
Om een einde te maken aan de onzekere situatie stelde de gemeente een deadline: voor 1 januari 2022 moest de Res Nova verhuisd zijn. ,,Maar we hebben onlangs een fijn gesprek gehad met de opvolger van Piet Sleeking, wethouder Maarten Burggraaf, we mogen toch gewoon blijven liggen totdat duidelijk is waar we heen kunnen. Er werd begrip getoond voor de situatie, we hebben nu wel vertrouwen in het proces.”

Dat gevoel wordt niet gedeeld door Elbert Kelholt, eigenaar van voormalig patrouillevaartuig de Friedrich Voss in de Riedijkshaven: ,,Sinds het overhandigen van de petitie met zeshonderd handtekeningen aan de gemeenteraad is het stil. Maar de nieuwe wethouder is net aangetreden, dus ik snap wel dat hij ook andere dingen op zijn bordje heeft.”

De schepen de Friedrich Voss en de Vertrouwen in de Riedijkshaven moeten namelijk ook verhuizen. Een vergunning voor onbepaalde tijd past volgens de gemeente niet bij de invulling van de Riedijkshaven als overloophaven.

De eigenaren van de Res Nova hebben van de gemeente te horen gekregen dat hun schip een ligplaatsvergunning kan krijgen voor de Wolwevershaven. In 2020 wilde de gemeente die vergunning niet verlenen, omdat de Wolwevershaven alleen gereserveerd is voor historische schepen die voor 1935 gebouwd zijn. Daar vielen de drie jongere oude schepen net buiten.

,,Het huidige uitgangspunt is dat een schip in de Wolwevershaven een waardevolle bijdrage levert aan de instandhouding van een cultuurhistorisch varend erfgoed”, aldus de gemeente. De Wolwevershaven is echter volgens Barone inmiddels een gepasseerd station, er wordt gekeken naar een alternatieve locatie.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC