Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Historisch zeilschip Ortelius verhuist naar Doel voor restauratie

Vrijdagavond 19 november is het voormalige schoolschip Ortelius van de droogdoksite in Antwerpen naar hartje Doel verhuist. Het schip werd in 2005 uit de vaart genomen en is sinds het voorjaar van 2020 in handen van vzw (stichting) De Maakschappij. Deze vzw zet zich in om het varend erfgoed te restaureren en opnieuw open te stellen voor een ruimer publiek. Dit zal gebeuren vanuit de uitvalsbasis van de vzw in het centrum van Doel, een pand dat inmiddels tot ‘Atelier De Nijs’ werd omgedoopt.

De Ortelius is van oorsprong een in Nederland (scheepswerf A. de Goede in Zwartsluis) gebouwd zeilend vrachtschip uit 1898 en geniet erkenning als Vlaams onroerend erfgoed. Na de restauratie zal het schoolschip terug in de vaart gebracht worden. “Schepen zijn gemaakt om te varen. Deze werd in 1948 geschonken aan de stad Antwerpen en omgebouwd van vracht- tot schoolschip met slaapplaats voor 22 jongeren. Het was toen de bedoeling om jongeren in contact te brengen met de watersport. Wij zetten die visie door.” Aldus Pieter Ghysels, voorzitter vzw en bezieler van Atlasail, een reisbureau met reizen op traditionele zeilschepen.

A ship passing in the night

De verhuizing van het schip stootte aanvankelijk op heel wat hindernissen maar dit voorjaar kwam er dan toch een doorbraak. De verhuizing van het schip is geen sinecure die door Aertssen transport en hijsfirma Mammoet in het kader van maatschappelijk ondernemen op zich hebben genomen. Het schip heeft een lengte van 23 meter, weegt 86 ton en moest worden ingekort om met 5 cm speling via de Liefkenshoektunnel tot in Doel te komen.

Vzw De Maakschappij heeft zich tot doel gesteld de Ortelius binnen afzienbare tijd te restaureren en opnieuw in gebruik te nemen. Daarmee blaast ze niet alleen dit varend erfgoed, maar ook het voor lange tijd ten dode opgeschreven Scheldedorp nieuw leven in.

Kijk hier voor meer info over de Ortelius

Of kijk op facebook: Atelier De Nijs in Doel

foto’s ® Bruno Stevenheydens