Nieuws

Nieuwe aanwinst voor Vereniging De Binnenvaart: sleepboot Neckar XIV

EOC
FVEN

Sinds 2004 ligt in het Wantij, naast de leegstaande De Biesboschhal, de voormalige machinehal van de gelijknamige werf, het varend erfgoed van Vereniging De Binnenvaart. Deze maand werd een nieuwe aanwinst toegevoegd: de sleepboot Neckar XIV. In de Binnenvaartkrant een uitgebreid artikel hierover.

Scheepswerf De Biesbosch startte hier in 1917. In 2000 ging de legendarische werf, door gebrek aan opdrachten, failliet. Het terrein werd later omgedoopt tot de wijk Stadswerven. Het aan Vereniging De Binnenvaart ontsproten Binnenvaartmuseum is sinds 2004 gevestigd op de René Siegfried, een duwboot die in 1963 op de scheepwerf De Biesbosch werd gebouwd en is ondergebracht in stichting De Binnenvaart. In 2007 werd de drijvende verzameling uitgebreid met de in 1973 gebouwde Lashbak CG S 6013. Daarna was het geruime tijd flink sparen voor de vereniging, zodat in 2018 twee historische vaartuigen aangekocht konden worden: het in 1898 gebouwde passagiersschip Veerdienst 3 en de Franse motor Marot, ontworpen door scheepswerf De Biesbosch en in 1953 gebouwd als Marshallhulp voor de Rijnvloot van Frankrijk. In 2022 werd de verzameling uitgebreid met het in 1960 gebouwde opleidingschip Prinses Beatrix.

Wat nog ontbrak in het fraaie historische ensemble van het Dordtse binnenvaartmuseum was een sleepboot. Dat ‘gemis’ is op 6 juli officieel goedgemaakt. Die dag vond in aanwezigheid van de directie én walkapitein Roger Staudt van Reederei Schwaben de vlaggenoverdracht plaats van de voor het symbolische bedrag van 1 euro aangeschafte, in 1959 gebouwde, sleepboot Neckar XIV.

Vereniging De Binnenvaart werd op 3 februari 1990 opgericht en heeft als doelstelling “het stimuleren van de interesse in de nationale en internationale binnenvaart op niet commerciële inslag”. Medeoprichter en voormalig voorzitter is Jos Hubens (68). Sinds hij in 2004 voorzitter werd van stichting De Binnenvaart, staat er op zijn visitekaartje dat hij ook ambassadeur van de vereniging is. Aan boord van de René Siegfried heb ik een afspraak met de bevlogen binnenvaartmuseum-vertegenwoordiger.

Lees het gehele artikel op de bron: de papieren of digitale Binnenvaartkrant, pag 14/15