Nieuws

Nederlandse Schoener Albatros na drie jaar terug naar Wells Next the Sea

De in Nederland gebouwde schoener Albatros is gerestaureerd en weer terug in Wells Next the Sea. Het schip lag daar sinds 2005 als restaurant en café maar was in augustus 2020 naar Maldon, Essex vertrokken omdat er dringend aan groot onderhoud gedaan moest worden. Dat gebeurde door de Marine Heritage Foundation. Dat duurde langer dan verwacht, maar het schip is nu op eigen kracht weer terug gevaren (gezeild) naar Wells, waar het met open armen werd ontvangen.

Geschiedenis
De Albatros werd in 1899 bij Kalkman in Capelle aan den IJssel in Nederland gebouwd als kits getuigde schoener van 33 meter lengte. Haar eerste kapitein was Johannes Muller uit Middelharnis, Zuid-Holland, die met vracht voer tussen Nederland en de Baltische staten. In 1920 werd Albatros verkocht aan kapitein Lolk uit Svendborg, Denemarken, die in 1933 een motor van 80 pk installeerde. In 1941 verkocht Lolk haar aan kapitein Rasmussen uit Hobro. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Albatros gebruikt om joden en politieke dissidenten uit het door de nazi’s bezette Denemarken naar het neutrale Zweden te smokkelen. Op de terugreis werden ook wapens voor het Deense verzet Denemarken binnengesmokkeld.

Haar tuigage werd in 1964 verminderd en het geklonken staal onder de waterlijn werd vervangen door een gelast stalen vlak. Een krachtiger 160 pk motor verving de oude 80 pk motor. Rasmussen ging in 1978 met pensioen en Albatros werd opgelegd in Kopenhagen.

Zeilend vrachtschip
De Albatros was een zeilend vrachtschip, één van de laatste in de jaren 80 en 90. De toenmalige eigenaar Ton Brouwer had het schip in 1980 gekocht en onder supervisie van Germanische Lloyd opnieuw geschikt gemaakt om vracht te varen op de Noordzee. Het schip voer tussen Engeland en Nederland, en bracht daarbij regelmatig zo’n 100 ton aan soja bonen naar Wells Next the Sea. Zo werd het daar een regelmatige verschijning. Daarnaast voer het schip met hout, graan en fosfaat langs verschillende havens in Noordwest Europa, het legde in die periode zo’n 15.000 mijl per jaar af. In 1996 stopte het schip met vrachtvaren, het was toen 98 jaar oud.

De Albatros in Wells Harbour

Terug naar Wells
In 2001 keerde de Albatros terug naar Wells waar ze als oude bekende werd begroet. Het ‘Albatros Project’ werd opgericht om haar onderhoud te ondersteunen. Er werd een programma opgesteld van passagiers- en trainingsreizen, evenals privécharters en evenementen in Wells. Terwijl de Albatros op 22 augustus 2004 in de monding van de Theems voer, stierf een passagier aan boord van de Albatros toen hij uit het want viel. Er werd een onderzoek uitgevoerd door de Marine Accident Investigation Branch, die tekortkomingen ontdekte in de wettelijke vereisten, evenals in het veiligheids-regime van de Albatros. Kapitein/eigenaar Ton Brouwer begon in 2005 in Wells een café – restaurant, B & B en theater in het schip en trok daarmee vele toeristen naar de haven en het historische schip.

In april 2002 verkocht Brouwer het schip aan Bob Richardson. Het onderhoud liep echter zwaar achter wat de nieuwe eigenaar dwong tot de ingrijpende restauratie in Maldon. Ton Brouwer blijft echter nauw betrokken bij het schip. En op 20 juli kwam het schip aan in Wells, waar een plek aan de kade voor haar is gereserveerd.