Archeologie & Musea

Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland

FVEN
EOC

Van 3 juli tot en met 4 augustus organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Batavialand de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Studenten van verschillende scholen en universiteiten werken mee aan dit onderzoek, evenals vrijwilligers. Dit jaar wordt een scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw, met een grootte van zo’n 16 bij 6 meter volledig vrijgelegd. Mogelijk gaat het om het oudste wrak van een waterschip in Nederland. Ook dit jaar is er weer een Open Dag voor publiek, op 22 juli.

Workshop en een opgraving
Het programma voor studenten van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland is tweeledig; in Batavialand verrichten studenten werkzaamheden bij de reconstructie van het waterschip ZM22 en volgen zij workshops over scheepsbouw, conservering en de scheepsarcheologische collectie. Bij de opgraving in Zeewolde vindt het archeologische onderzoek plaats.

Ook uniek voor bezoekers
In het vaste aanbod van Batavialand is veel over waterschepen te ontdekken. Zo is de expositie “Waterschip in reconstructie” te bezoeken. In deze expositie is te zien hoe aan de hand van archeologische vondsten experimentele archeologie wordt toegepast. Dit komt tot uiteindelijk tot uiting in de reconstructie van een Waterschip op ware grote op de werf. Werkelijk uniek is dat naast de expositie en het schip in aanbouw, tijdens de open dag van de veldschool in Zeewolde de opgraving van een echt waterschip bezocht kan worden.
Breng een bezoek aan de open dag en combineer deze met een bezoek aan Batavialand en ontdek alle facetten van het onderzoek naar waterschepen “de werkpaarden van de Zuiderzee”.

Open dag voor publiek op 22 juli
Zaterdag 22 juli van 11.00 tot 15.00 uur is er gelegenheid om te komen kijken naar de opgraving in Zeewolde. Studenten leiden bezoekers rond en vertellen over het waterschip. Het biedt een unieke kans om een zeer goed bewaard scheepswrak met inventaris te zien en de verhalen van de onderzoekers te horen.

Kijk hier voor meer info