Archeologie, Musea en Behoud

Met Pasen een sleepboot besturen

In het Nationaal Sleepvaart Museum kan iedereen een sleepboot besturen op de gloednieuwe vaarsimulator.  Midden tussen de scheepsmodellen aan de haven van Maassluis, met uitzicht op de stoomsleepboot Furie kan iedereen het uitproberen.

Voith-Schneider propellor

De vaarsimulator heeft een Voith-Schneider sleepboot. De Voith-Schneider propellor is speciaal ontwikkeld om in nauwvaarwater en kleine havens goed te kunnen manoeuvreren. Het is een horizontale schijf met vier tot zes verticale bladen, die overal onder het schip bevestigd kan worden. Het systeem werd in 1931 uitgevonden door dhr. Schneider, die samenwerkte met de Duitse werf Voith.
Op de simulator moet een ingewikkeld parcours in korte tijd worden afgelegd zonder brokken te maken. Ook kun je testen of je met de pont Maassluis-Rozenburg overweg kunt. Deze heeft Voith-Schneider-propellers onder het voor en achterschip als voortstuwing. De sterke eb en vloedstroming op het Scheur bemoeilijkt het varen met het autoveer, of je nu een ervaren varensman bent of niet.

 

Jan Goedkoop jr.

De eerste Voith Schneider sleepboot in Nederland werd in 1958 door Goedkoop in Amsterdam in de vaart gebracht. Dit was de Jan Goedkoop jr..
In 1961 Smit volgde met de kleine Europa en Azie die speciaal waren gebouwd om tankers in nieuwe Botlek en Europoort havens moesten gaan assisteren. Deze voldeden goed zodat een serie van sleepboten van 3000 pk volgde die allen naar een zandbank werden genoemd.
In Zeeland en Antwerpen voer de Firma Muller in de vorige eeuw met de Voith Schneider sleepboot Kamperland.
De techniek heeft niet stilgestaan. Op basis van de mede door Multraship ontwikkelde carrousel sleepboot is de Carrousel Rave Tug ontworpen die met Voith Schneider propellers is uitgerust. Voorbeelden hiervan zijn de Multratug 32 en Multratug 33 uit 2018.

Het Nationaal sleepvaart Museum is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 16.00. De suppoosten van het Museum maken iedereen graag wegwijs op de simulator.

Kijk hier voor meer informatie.