Nieuws

Komst stadhuis Den Helder werpt slagschaduw over museumhaven Willemsoord

Er zijn grote veranderingen in de museumhaven van Den Helder op til. Het lichtschip krijgt een andere ligplaats; er wordt een kade geslagen achter de Medemblikkerloods en de reparatiekade verdwijnt van de plek in het Boerenverdriet. Veel heeft te maken met de bouw van het stadhuis.
De reparatiekade naast het Schipperscafé, waar vaak grote klassieke schepen liggen zoals de Morgenster en Tres Hombres, moet weg omdat dit kanaal voortaan gebruikt wordt voor scheepvaart van en naar de Zeedoksluis. Er komt wel een reparatiekade terug, maar daar zijn vrijwilligers minder blij mee.

,,We gaan met de museumhaven helemaal de verkeerde kant op”, vindt Paul Schaap die als spreekbuis van vrijwilligers optreedt. Volgens hem komt de haven in een negatieve spiraal terecht: ,,Ik denk dat dit langzamerhand het einde van een unieke trekpleister op het Willemsoordcomplex gaat betekenen.” Bestuurder Henk Mosk van de stichting Museumhaven en Nautische Monumenten vindt dat te dramatisch en stelt dat veel voorzieningen terugkeren op basis van met de gemeente gemaakte afspraken.

Kadeherstel
Binnenkort zijn de eerste werkzaamheden aan de kleine haven zichtbaar. Van Halteren Infra meldt: ,,In opdracht van Willemsoord BV gaan we kadeherstel uitvoeren. Bij dit herstel hebben we te maken met een oude scheepshelling. De scheepshelling zal in de nieuwe situatie onder maaiveld verdwijnen, maar moet vanwege de monumentale status wel in originele staat blijven.”

Henk Mosk geeft aan dat het niet om de bekende scheepshelling naast het Schipperscafé gaat, maar om de tegenwoordig niet gebruikte monumentale helling achter de Medemblikkerloods: ,,De kade bij de Medemblikkerloods is na het vertrek van de rijkswerf nooit als echte helling gebruikt. Hier komt de kade ter vervanging van de reparatiekade die wij verliezen door de komst van de Boerenverdrietsluis.”

Volgens Paul Schaap is dit sowieso een verlies: ,,Hier komt een deel van de afbouw- en reparatiekade als compensatie voor het verlies aan het Boerenverdriet die we kwijt gaan raken als dit weer een vaarweg wordt. De vervangende kade loopt aansluitend door achter de voormalige mastenloods (gebouw 66) die nu verbouwd wordt tot gemeentehuis, mits de rechter daar geen stokje voor steekt. Ik vind dit geheel een zeer slechte compensatie voor het verlies van de kade langs het Boerenverdriet. ”

Klagen
Daarnaast kun je op je vingers natellen, meent Schaap, dat als daar straks aan schepen wordt gewerkt, dat ambtenaren in het nieuwe stadhuis gaan klagen en de werkzaamheden stilgelegd zullen worden. Mosk, die tevens raadslid is, denkt dat het zo ver niet zal komen: ,,Klagende ambtenaren zou de omgekeerde wereld zijn. De ambtenaren hebben letterlijk en figuurlijk niets te klagen, ze mogen blij zijn dat de huidige coalitie het toestaat dat ze, naast gebouw 72, ook gebouw 66 mogen betrekken.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: presentatie van de nieuwe situatie, © Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten