Buitenland

Nederlandse coaster werd Tall Ship Thor Heyerdahl

EOC
FVEN

De topzeilschoener “Thor Heyerdahl” werd in 1930 gebouwd als vrachtschip in Westerbroek / Holland en voer na 1945 als coaster onder de namen “Tinka”, “Silke” en “Marga Henning” onder Duitse eigenaren en op het laatst als “Minnow” onder de Panamese vlag. Het schip voer ondermeer reizen naar Zuid-Afrika en de Carieb.

In 1979 kocht Detlef Soitzek het in Hamburg-Harburg liggende schip op een veiling en bouwde het van 1979 tot 1983 samen met Günter Hoffmann en met de hulp van Howaldtswerke-Deutsche Werft in Kiel en vele vrijwilligers om tot een zeilschip met de tuigage van een topzeil schoener.

De Noorse onderzoeker Thor Heyerdahl sponsorde de jonge zeeman vanwege de persoonlijke band die hij had met Detlef Soitzek, die had deelgenomen aan zijn Tigris-expeditie, en doopte het schip persoonlijk in zijn naam in 1982.

Na 24 jaar dienst als zeil opleiding-schip had ze 20.000 jonge gasten aan boord gehad. De “Thor Heyerdahl” werd van oktober 2007 tot mei 2009 bij Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH Kiel volledig gerenoveerd en kreeg ze in juni 2009 opnieuw toestemming om de wereld rond te zeilen. De renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd met medewerking van de verantwoordelijke instanties BG Verkehr en GL (Germanischer Lloyd AG).

Zowel het uiterlijk van de “Thor Heyerdahl” als de afzonderlijke delen van het schip geven het beeld van een traditioneel vrachtzeilschip. De “Thor Heyerdahl” is hierdoor bijzonder geschikt om de kennis en kunde van de traditionele scheepvaart door te geven. Ze vaart regelmatig reizen op de Noord- en Oostzee en is een graag geziene gast op Sail evenementen. Op dit moment is ze op de Kaap Verdische eilanden.

Kijk hier voor meer info