Nieuws

Jubileumfeest op en rond de 650-jarige Oude Sluis Vreeswijk

Dit jaar is het precies 650 jaar geleden dat de Oude Sluis in het Nieuwegeinse Vreeswijk werd aangelegd. Dat gaan we vieren met activiteiten op en rond de jarige Sluis! Vreeswijk heeft namelijk veel te danken aan dit maritieme kunstwerk. Het bracht reuring en voorspoed en zette het dorp letterlijk op de kaart. Nu siert de Oude Sluis het monumentale hart van het oude schippersdorpje waar het fijn winkelen is en waar u culinair kunt genieten op de terrassen langs dit eeuwenoude complex.

Tijdelijke tentoonstellingen over de Oude Sluis
Vanaf vandaag kunt u in Museumwerf Vreeswijk een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling bekijken. Daarin wordt in woord en (bewegend) beeld de levensloop van de Oude Sluis geschetst. Ook is een fotopresentatie te zien met oude en nieuwe foto’s van de Sluis.

Van 28-7 t/m 1-8 Vlootschouw in de Oude Sluis
Van vrijdag 28 juli t/m dinsdag 1 augustus vervolgen we de viering met een eervol bezoek van verscheidende historische schepen. Op vrijdag 28 juli komen de vaartuigen aan in de Museumhaven Vreeswijk waar u ze alvast kunt bewonderen.

Op zaterdag 29 juli raden we iedereen aan de stoel bijtijds klaar te zetten langs de kade van de Oude Sluis. Het belooft namelijk een gedenkwaardige dag te worden. Na een aantal voorbereidingen die ongeveer een uur duren, wordt om 11 uur het evenement feestelijk geopend door een van onze hoogwaardigheidsbekleders. Daarna komt de sluis, net als vroeger, vól schepen te liggen. Tijdens het invaren zullen interessante weetjes over de sluis en de schepen met het publiek worden gedeeld. Optredens van de Dolle Diva’s, de Brulboei en leden van de Trekzakacademie zorgen daarbij voor een hoop gezelligheid. De schepen verlaten de Oude Sluis pas de volgende dag, op zondag 30 juli vanaf 12 uur. Ze strijken dan weer neer in de Museumhaven om de dinsdag daarop weer te vertrekken.

2 september Authentieke Dag – Pieremachocheltocht – Bootjesdag
Op zaterdag 2 september is er vanaf 10 uur de Authentieke Dag. Rond de Oude Sluis zijn dan meer dan 200 oldtimers te bewonderen, van klassieke auto’s en brommers tot bussen en tractoren. Er is muziek en er zijn allerlei kraampjes met o.a. lekkernijen en oude ambachten. Ook op deze 2e septemberdag krijgt de kolk van de jarige Oude Sluis bezoek. Dan varen de zelfgemaakte bootjes en drijvende bouwsels van de jaarlijkse Pieremachocheltocht de sluis binnen. De tocht start om 11 uur vanaf de Museumwerf. Een fotograaf, omroeper en de jury varen mee. Bij het kiezen van de winnaars wordt ook gekeken naar de verwerking in het ontwerp van het thema van 650 jaar Oude Sluis.

Voor openingstijden en meer:

www.invreeswijk.nl
www.museumwerf.nl
www.ziemeerinnieuwegein.nl