Duurzaamheid

Elektrische motoren in oude zeesleper: studenten onderzoeken verduurzaming maritiem erfgoed

FVEN
EOC


Van buiten een authentieke sleepboot, vanbinnen aangedreven door een nieuwe elektrische motor: zo kan de Varnebank in 2050 nog steeds over de Nieuwe Waterweg varen. Studenten van de TU Delft doen onderzoek naar verduurzaming van het schip: ,,Het ronkende geluid als de motoren starten, geeft me nog steeds kippenvel.’

De Maassluise sleepboten gelden al jaren als de stokpaardjes van de stad. Maar ook de oude zeeslepers moeten met hun tijd meegaan en in 2050 70 procent minder CO2 uitstoten. Hoe zorg je ervoor dat je de historische waarde van zo’n schip behoudt én toch aan de emissievoorwaarden voldoet? Vijf derdejaars studenten van de TU Delft zijn met dat vraagstuk aan de slag gegaan. De jonge twintigers studeren Maritieme Techniek. Hun testobject is zeesleper De Varnebank, uit 1975. ,,Dit sprak mij aan omdat het heel actueel is. Wij gaan later als we een baan hebben, ook veel te maken krijgen met verduurzaming en uitstoot. Dan is het goed hier nu al mee aan de slag te gaan”, stelt Mirre van ‘t Riet (21).

,,Maassluis is niet de enige historische haven die worstelt met de vraag hoe je erfgoed behoudt én kan verduurzamen. We hebben daarom een rekenmodel ontwikkeld waarmee je stapsgewijs kunt uitrekenen welke duurzame oplossing bij het schip in kwestie past. Dat kan heel breed worden ingezet”, aldus Doris van Woensel (21).

Iets terugdoen
Van varen op ammoniak, waterstof of methanol: de beste optie hangt af van factoren als het gewenste vermogen van het schip, de beschikbare ruimte in de machinekamer, de kosten en ga zo maar door. Om hun eigen model te testen, passen de studenten het toe op de Varnebank. Eigenaar Ron van der Linden (67) is maar wat nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor zijn schip. ,,Ik ben veertig jaar lang olieboer geweest. Dus ik hoorde bij de grootste vervuilers, nu vind ik het fijn om iets terug te doen voor de natuur.’’

600 liter diesel per uur
Volgens het rekenmodel van de studenten, zouden twee elektrische motoren de huidige dieselmotoren moeten vervangen. Daarbij worden dan ook lithiumbatterijen geplaatst. ,,Het vervangen van de motoren is voor veel oude schepen een gevoelig punt. Maar als je dat niet doet, kun je eigenlijk niet verder in de toekomst”, stellen de studenten. Ook Van der Linden gaat het aan het hart: ,,Het ronkende geluid als de motoren starten, geeft me nog steeds kippenvel. Maar het zou fijn zijn als de brandstofkosten omlaag gaan: nu gaat er 600 liter diesel per uur doorheen.”

De prijs van twee nieuwe elektrische motoren is ook niet voor de poes: 260.000 euro. In samenwerking met Loods M wordt in de toekomst bekeken of dit mogelijkerwijs deels met subsidies kan worden bekostigd: ,,Ik hoop dat het gaat lukken.

Lees het gehele artikel op de bron: AD