Nieuws

In Vianen praten ze over ‘die mooie kont’, de sleepbootdagen zijn gestart

Loeiende hoorns en ronkende motoren: Vianen staat in de startblokken voor de Nationale Sleepbootdagen. De organisatie verwacht de komende dagen zelfs zo’n 100.000 bezoekers. “Kijk vooral naar de kont van de sleepboten, dat is me warempel mooi om te zien.” Er klinkt een toet-toet-toet door de sluis van Vianen. Piet van Zaal meert zijn sleepboot aan: “Een héle goedemorgen”, zegt hij lachend. Het is alweer even geleden dat hij hier was, want door corona ging de vorige editie Sleepbootdagen niet door. “Des te blijer ben ik om hier terug te zijn. En ik ben zeker niet de enige, zoals je ziet.”

Dat klopt: naast Piet zijn er vandaag nog zo’n 180 sleepboten en opduwers gearriveerd. Het “grootste nautische evenement van de regio” is terug in de Vrijstad. En dat blijft een feestje, aldus Piet. “Het is gewoon een armada, met zóveel boten. Als je daarlangs wandelt, loop je door de geschiedenis heen.”

‘Je ruikt ze wel’
En die geschiedenis komt ook je neusgaten in. Je ruikt de sleepboten wel, dat geeft Piet toe. “Maar we proberen wat dat betreft wel met de tijd mee te gaan, dat we ook aan duurzaamheid denken. We gebruiken een bewust een brandstof die minder uitstoot, bijvoorbeeld.”

De jury heeft ‘Dropje’, van eigenaar Gijsbert Snoeij, verkozen tot mooiste opduwer van 2023. Dropje stamt uit 1926 en tikt dus bijna de 100 jaar aan. De Copula uit 1930 is de winnende sleepboot van 2023.

Lees het gehele artikel op de bron: SRC

Of bekijk heel veel foto’s op deze site van het kontakt

Of bekijk hieronder een video van SRC

Afbeelding: een sluis vol sleepboten