Nieuws

Eerste tallships voor Sail zijn al onderweg naar Den Helder en varen nu langs de Amerikaanse kust of door het Suezkanaal

FVEN
EOC

De eerste tallships die Den Helder aandoen tijdens Sail, zijn al onderweg. Zo is het militaire opleidingsschip Bima Suci uit Indonesië ongeveer een maand geleden vertrokken en vaart het nu ter hoogte van het Suezkanaal. In totaal komen er 42 zeilschepen in verschillende klassen naar Sail Den Helder. Van de imposante A-klasse – dwarsgetuigd of van een bepaalde lengte – komen er vijftien. Het is voor de Indonesische Bima Suci de eerste keer dat ze Europa aandoet. Het schip is ontworpen door de Nederlander Olivier van Meer die ook het Nederlandse opleidingsschip voor de Koninklijke Marine maakte, de Urania.

Uruguay
Ook de Capitán Miranda uit Uruguay is al onderweg naar Den Helder. Het is pas bij Curaçao geweest en vaart nu langs de Amerikaanse kust. „Zuid-Amerikaanse schepen brengen altijd een fantastische sfeer mee. Dat is het mooie van allemaal verschillende culturen bij elkaar. We zijn daarom blij dat dit schip uit Zuid-Amerika aanwezig kan zijn”, zegt Robbert van den Oord, nautisch directeur van Sail. „Twee andere schepen, uit Mexico en Brazilië, hebben zich om verschillende redenen afgemeld. Soms past het ook niet in de schema’s om mee te doen aan Sail.”

Ook Nederlandse schepen zullen volop aanwezig zijn. Maar liefst zo’n 130 schepen van het Nederlands Varend Erfgoed, en daarnaast verschillende zeilende passagiersschepen: ,,Aphrodite, de Eendracht, de Gulden Leeuw en ook de Morgenster uit Den Helder. Heel mooi dat die er bij kan zijn.’’ Van den Oord wil ook de Oosterschelde niet ongenoemd laten: een driemast-topzeilschoener die in 1917 is gebouwd en direct na Sail aan een wereldreis begint, deels in het kielzog van Darwin.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: De Bima Suci is waarschijnlijk ook het eerste schip dat in Den Helder arriveert, op dinsdag 27 juni.