Nieuws

Hulp gezocht voor opknappen antieke stoomboot die in Doesburg gaat varen

Komt stoomboot Johannes naar Doesburg? Als het aan Stichting Historische Warmtewerktuigen ligt wel. De Duitse sleepboot uit 1908 overleefde twee wereldoorlogen en kwam tijdens de Koude Oorlog als sloopwaar naar Nederland. Maar gesloopt werd hij nooit. De Johannes ligt nu in de haven in Nijkerk, elk weekeinde wordt er geklust aan de boot. Er moet nog wel wat gebeuren voor de boot op eigen kracht naar Doesburg kan varen, zegt Kees Hellinga, die de boot in 2018 kocht en onderbracht in de nieuwe stichting Historische Warmtewerktuigen.

De stichting wil Doesburg als nieuwe thuishaven vanwege het toeristische karakter van het Hanzestadje. ,,Doesburg is een oud evenementenstadje en dus een prima plek om met de antieke boot rond te varen tijdens bijzondere gelegenheden en zeker met Sinterklaas”, aldus Hellinga.

Luchtaanval Geallieerden
De Johannes is een antieke sleepboot met een lengte van ruim 15,5 meter. Het vaartuig fungeerde van 1908 tot en met 1971 als sleepboot en ijsbreker in onder meer Hamburg en Berlijn. Op 18 maart 1945 werd de boot getroffen door een luchtaanval van de Geallieerden en gehavend naar de werf in Berlijn gesleept. Daar werd de Johannes hersteld.

Midden in de Koude Oorlog kwam de Johannes als sloopwaar naar Nederland, maar gesloopt werd hij nooit. De boot werd verkocht aan een Nederlandse ondernemer en omgebouwd tot rondvaartboot. In 2018 dreigde de Johannes omgebouwd te worden tot motorboot, maar dat zag stoombootliefhebber Kees Hellinga niet zitten. Hij kocht de boot die al drie jaar stil aan de kade in Westzaan lag, en doet er nu alles aan hem weer varend te krijgen.

Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander

Afbeelding: de Johannes in 2020, © Stichting Historische Warmtewerktuigen