Nieuws

Ontdekt mooie verhalen aan Zuid-Willemsvaart via erfgoedroute

De Zuid-Willemsvaart bestaat in 2026 200 jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe ontdekkingsroute. Via de FARO Erfgoedapp ontdek je de verhalen en beelden gelinkt aan de afgelopen twee eeuwen rond de waterweg. “Je kan de route te voet, met de fiets of met de boot te ontdekken”, weet gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens (Open Vld).

De Zuid-Willemsvaart is een 122 km lange kanaal dat in het begin van de 19e eeuw in slechts vier jaar tijd met de hand werd uitgegraven door duizenden arbeidskrachten die vaak in de omgeving van het kanaal woonden. De Zuid-Willemsvaart werd al snel een korter en betrouwbaar alternatief voor de vaak onvoorspelbare en onbevaarbare Maas, en de waterweg verbindt Maastricht met ’s het Nederlandse Hertogenbosch. Met 19 sluizen wordt een hoogteverschil van 39 meter overwonnen.

Die verjaardag mag gevierd worden. De Vlaamse Waterweg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ontwikkelden een gloednieuwe ontdekkingsroute langs de Zuid-Willemsroute. “De route is raadpleegbaar via de FARO erfgoedapp en dompelt je onder in het verhaal van het kanaal”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Je hebt de keuze tussen drie routes: de Willemsroute Zuid (28,7 km), Midden (28,6) en Noord (40 km) waarbij je te voet, met de fiets of met de boot het verhaal van dit kanaal kan ontdekken.”

Kijk hier voor meer info over de FARO Erfgoedapp