Nieuws

Hoe kom je bij Sail Den Helder?

Komende week staat alles in het teken van Sail Den Helder. Wie er woont, kan lopend of met de fiets naar het evenemententerrein van Sail. Maar wie van verder komt, zal op een andere manier naar Sail moeten gaan. Hoe kun je er komen? En kun je misschien ook vanaf een eigen boot naar de tallships kijken? Den Helder verwacht in 4 dagen tijd 220.000 bezoekers, en dat gaat niet helemaal vanzelf.

Met de auto en daarna shuttlebus
Den Helder is ook goed met de auto bereikbaar. Via de N9 en N99 worden automobilisten door middel van borden en verkeersregelaars geleid naar het parkeertransferium op het Kooypunt. Vanaf daar kunnen mensen ervoor kiezen om gratis op het marineterrein of in de binnenstad te worden afgezet. Bezoekers kunnen vanaf daar te voet verder naar de evenemententerreinen.

In de loop van de dag wordt iedereen met de shuttlebus teruggebracht naar het transferium. De bussen rijden tot 23 uur. Bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart krijgen op het transferium een speciale parkeerplaats toegewezen en worden vervolgens naar het marineterrein gebracht. Zij kunnen vanaf daar verder naar het terrein van Sail.

Met de auto en daarna fiets
Ook een optie is om de auto aan de Schoolweg in Julianadorp te parkeren en vanaf daar verder te gaan met de fiets. Wie van de zogeheten ‘Park & Bike-service’ gebruik wil maken, moet vooraf gratis een parkeerplek mét een of meerdere fietsen reserveren. Er worden routebeschrijvingen bij gegeven om de rit van een klein halfuur naar Den Helder te maken. Mensen kunnen ook hun eigen fiets meenemen en gebruiken. Net als alle andere fietsen kunnen deze gehuurde fietsen worden neergezet in de stalling op Willemsoord.

Met de trein
Een andere mogelijkheid is om met het openbaar vervoer naar Den Helder te gaan. Reis dan met de trein naar station Den Helder (en stap níet eerder uit op station Den Helder Zuid). Zowel Sail als het marineterrein is vervolgens op loopafstand vanaf het station.

Vanaf een boot
Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om Sail Den Helder vanaf een eigen boot te beleven. Naast dat het schip veilig moet zijn en de schipper de benodigde vaarbewijzen moet hebben, mogen schepen niet aanleggen aan de Marinehaven Willemsoord (met uitzondering van de jachthaven) en het Nieuwe Diep en is de vaarsnelheid tussen de havenhoofden en de Koopvaardersschutsluis verlaagd naar 6 kilometer per uur. En vanwege het bezichtigen van de Sail-vaartuigen ‘wordt bij hoge uitzondering toestemming verleend aan vaarweggebruikers om een gedeelte van de Marinehaven Willemsoord te bevaren tussen steiger 9 en 16’.

Kijk hier voor meer info op de site van Sail Den Helder

Foto: Sail Den Helder 2017, © WvD