Nieuws

Gemeentelijk geld dient varend erfgoed Kop van Overijssel te redden

Punterbouwer Henk Wildeboer in Giethoorn hoopt dat een subsidie van 5000 euro meer potentiële kopers over de streep trekt om een nieuwe authentieke houten punter aan te schaffen. „Het loopt nog niet storm met opdrachten”, zegt Wildeboer in zijn werf aan de Beulakerweg in Giethoorn.

Met de subsidieregeling, die nog doorloopt tot en met 2025, willen de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel bereiken dat er weer meer echte houten punters in de vaart komen en het ambachtelijke beroep punterbouwen in Giethoorn in stand blijft.

Henk Wildeboer (59) is één van de twee nog overgebleven punterbouwers in Giethoorn. De andere is Jan Schreur. Wildeboer bouwt op dit moment een Noordwesthoek punter. De opdrachtgever heeft het vaartuig besteld omdat gebruik kan worden gemaakt van een subsidie van 5000 euro.

„Het onderhoud aan punters is er wel, maar de bouw van nieuwe punters loopt achter. Ik ben blij dat de subsidieregeling er is, maar het loopt niet storm met opdrachten daardoor. Ik hoop op meer opdrachten. De huidige subsidieregeling bestaat sinds 2020. Sinds die tijd heb ik zeven punters gebouwd. Dat hadden er eigenlijk meer moeten zijn. Rond 2007 was er ook een subsidieregeling. Toen konden we de vraag bijna niet aan, en zat ik met wachttijden rond de anderhalf jaar. In 2008 had ik nog zo’n 26 punters in bestelling. Zo hard loopt het nu dus bij lange na niet. Geen idee hoe dat komt. De subsidieregeling loop nog drie jaar. Hopen maar op opdrachten.”

Lees het gehele artikel op de bron: Meppeler Courant, alleen voor abonnees

Afbeelding: Henk en Yvonne Wildeboer in hun punterwerf