75 jaar Vrijheid

Het scheepstype Vrijheid viert zijn 75ste verjaardag. Een Vrijheid is een allround houten zeilboot met vaste kiel. Je kunt er heerlijk in wedstrijdzeilen, je kunt er mee op vakantie en wil je een dagje toeren op het water, dan kan ook dat in een Vrijheid. Maar hoe springlevend is deze klasse nu nog?

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog schreef het KNWV een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een eenheidsklasse met 12m2 zeiloppervlak. Maar liefst 55 inzendingen kwamen binnen en toch vond het KNWV daar niet het goede ontwerp tussen zitten. De technische commissie van het Verbond ging zelf aan de slag met het vastleggen van uitgangspunten. Willem de Vries Lentsch tekende het definitieve ontwerp. Met de bevrijding van Nederland in 1945 was ook de eenheidsklasse Vrijheid geboren. De zeilnummers V1 en V2 werden nooit uitgegeven, omdat die vlak na de oorlog te veel deden denken aan de Duitse raketten.

Een Vrijheid zeilt als een zwaardboot
Door het geringe gewicht accelereert hij enorm snel. Een Vrijheid is heel wendbaar en kent vele trimmogelijkheden. Dat maakt zeilen in een Vrijheid zo mooi. Eigenlijk vaart de Vrijheid meer zoals een zwaardboot, ook al zit er een kiel onder. Je trekt hem zo in plané als het een beetje waait, helemaal als de spinnaker er dan op staat.

75 jaar vrijheid
In 1960 werd de Vrijheid Klasse Organisatie (VKO) opgericht en dat bleek meteen goed voor een opleving. In het begin van de zestiger jaren werden er 100 nieuwe zeilnummers ingeschreven. In totaal zijn er zo’n 2000 exemplaren gebouwd, waarvan 500 zonder zeilnummer.

Lees het gehele artikel van Klaas Smit op de bron: Zeilwereld

Een veld Vrijheid met spinnaker, foto VKO