Nieuws

Fridthjof weer boven water maar niet te redden

In Lübeck is afgelopen woensdag de berging begonnen van de 140 jaar oude galjas “Fridthjof”. Het schip zonk in de nacht van 9 maart in de museumhaven aan de rand van de oude stad. 

Alleen de twee masten van het traditionele zeilschip steken nog uit het water – maar niet voor lang meer. Duikers zijn begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de berging van de “Fridthjof”. Ze verwijderen drijvend afval uit het water en worden verondersteld de tuigage en de masten los te maken. Volgens de stad Lübeck zullen er dan staalkabels onder de romp worden gespoeld zodat er later zware riemen onder het schip kunnen worden getrokken. Een drijvende kraan zal dan volgende week de romp uit het water tillen.

Oliefilm op de Trave

Er was al olie gelekt na het zinken van de “Fridthjof” en dat veroorzaakte dagenlang een kleurrijke, glinsterende oliefilm op de Trave in Lübeck. De brandweer legde gele olieschermen aan om verdere vervuiling te voorkomen. Kort nadat de bergingswerkzaamheden ’s ochtends begonnen, vormde zich buiten de aangelegde oliebarrière opnieuw een olievlek van ongeveer 10 bij 50 meter. De brandweer kwam binnen enkele minuten in actie en bedwong de lekkende olie met een andere kering. De lagere waterautoriteit van de Hanzestad Lübeck houdt toezicht op de gehele bergingsoperatie om mogelijke waterverontreiniging te voorkomen, verklaarde stadswoordvoerster Nicole Dorel.

Traditioneel zeilschip wordt gesloopt

Na de berging wordt de “Fridthjof” aan wal gebracht. Volgens de gemeente is het schip niet meer te redden. Daarom zal het worden ontmanteld. Er zal ook voor worden gezorgd dat er geen milieuschadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Geulen en haveninhammen worden afgesloten. De motor, versnellingsbak, tanks en leidingsystemen zullen worden leeggezogen met speciale zuigwagens zodat verbranding en snijwerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd, aldus de gemeentewoordvoerder. De kosten voor de berging moeten worden gedragen door de eigenaar of zijn verzekeringsmaatschappij. Het is nog niet mogelijk om te zeggen hoeveel dit gaat kosten. De oorzaak van het zinken van de “Fridthjof” is ook nog onduidelijk. De waterpolitie heeft het onderzoek overgenomen.

De Fridthjof in betere dagen

Niet langer zeewaardig geacht

Het massief houten schip lag voor het laatst afgemeerd in de haven aan de Untertrave bij de hefbrug. De galjas uit 1881 voer ooit door het noorden als zeehonden- en walvisvaarder. Het werd als vervallen en niet meer zeewaardig beschouwd. Tot 2019 werd het voor het laatst gebruikt als charterschip voor cruises met maximaal 35 personen, inclusief voor excursies en avontuurlijke educatie. Het was de afgelopen jaren meerdere keren verkocht. Een nieuwe eigenaar nam het pas begin dit jaar over.

Lees het hele bericht op de website van de NDR.