Buitenland

Falls of Clyde toch terug naar Glasgow?

Na het COP26-evenement, dat onlangs in Glasgow is gehouden, heeft Falls of Clyde International Ltd bekend gemaakt dat hun bod om het historische grote schip Falls of Clyde uit de haven van Honolulu te verwijderen, is aanvaard door de staatsfunctionarissen van het ministerie van Vervoer (havens) in Hawaï. Dit is onderworpen aan onze volledige naleving van de inkoopvereisten van de VS/Hawaï en de Amerikaanse belasting- en arbeidswetten.

Falls of Clyde is het laatste nog bestaande volledig getuigde schip met een ijzeren romp en vier masten, en de enige overgebleven olietanker met zeilaandrijving. Het schip was de laatste jaren een museumschip in Honolulu. Haar toestand is dermate verslechterd dat ze de haven van Honolulu moet verlaten omdat de autoriteiten bang zijn dat ze zinkt. In september 2008 werd het eigendom overgedragen aan een nieuwe non-profitorganisatie, de Friends of Falls of Clyde, die van plan was haar te herstellen. Hun pogingen om $ 1,5 miljoen op te halen om het schip in het droogdok te krijgen, zijn vanaf 2015 niet gelukt. Er kan nog eens $ 30 miljoen nodig zijn om het schip volledig te herstellen.

Nu kunnen de plannen om haar naar Schotland te brengen verder technisch worden uitgewerkt zodat het schip weer oceaanwaardig kan gaan zeilen. Er is voorgesteld dat ze een demonstratieschip zal worden voor innovatieve technologieën voor schone emissies. Op dit moment praat Falls of Clyde International Ltd met potentiële partners, leveranciers van oplossingen, sponsors van evenementen en investeerders die geïnteresseerd zijn in vrachtvaart onder zeil, onderwijs op zee en sailtraining

Kijk hier voor meer info