Nieuws

De trompetkalkkokerworm maakt watersporters het leven zuur

Het is een ‘prachtig beestje’, maar níet als-ie in de buurt van havens komt. De trompetkalkkokerworm rukt op. Bij watersportvereniging Herkingen, aan de noordkant van de Grevelingen, hebben ze al jaren last van de worm die complete riffen van kalkbuisjes maakt. Maar het diertje laat zich op steeds meer plaatsen zien. Oók in de Oosterschelde. De club uit Herkingen onderzoekt hoe wijd verspreid het probleem is. En hoopt op hulp van de overheid.

Het is geen probleem waar ze bij WSV Herkingen graag mee te koop lopen. En toch trekt het bestuur aan de bel. ,,Dit is niet meer een probleem van ons alleen”, merkt voorzitter Harmen van Dorsser op basis van meldingen van mensen met boten uit Zierikzee en Colijnsplaat.

Heel intens aan het groeien
,,We moeten nu kijken hoe groot het probleem precies is. Om te zien of we elkaar als watersporters kunnen helpen, maar ook om ons te laten horen richting overheid. Er is een uitheemse soort heel intens aan het groeien. Daar moet iets aan worden gedaan.” Alle watersportverenigingen rondom de Oosterschelde en de Grevelingen zijn aangeschreven en er zijn enquêtes uitgezet.

Bij Mulder Yachtservice in Zierikzee kennen ze de worm inmiddels ook als de beste. ,,We komen het verschrikkelijk veel tegen. Al een aantal jaren, maar we zien het nu wel explosief toenemen”, zegt medewerkster Nancy de Klerk van het Zierikzeese scheepsonderhoudbedrijf.

De worm zorgt voor hardnekkige aangroei op schepen. Dat levert schade op en kan zelfs zorgen voor onveilige situaties. Verstopping van het koelwatersysteem of een blokkade van je boegschroef kan tot kortsluiting leiden en er, in het ergste geval, voor zorgen dat je geen voortstuwing meer hebt.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Afbeelding: Aangroei van trompetkalkkokerwormen op de schroef van een schip © Mulder Yachtservice