Nieuws

Boektip: ‘De Kromhout uit 1907’

Frans Brokx 1986 kocht in 1986 de Zeehond, de voormalige ‘Kromhout’ die in 1907 was gebouwd op de Kromhoutwerf in Amsterdam. Het schip werd gebouwd als demonstratie vaartuig voor de nieuwste Kromhout motor. Met de ‘Kromhout’ werden vele successen geboekt in ‘betrouwbaarheids-wedstrijden’. Deze nieuw ontwikkelde Kromhout één cylinder, 20 pk petroleummotor werd een geweldig succes en dat zorgde voor een enorme toename van de aantallen te bouwen Kromhout scheepsmotoren.

Eind 1908 werd de ‘Kromhout’ vervangen door een nieuwe Kromhout, met uiteraard een nieuw ontwikkelde motor.

In het boek: ‘De Kromhout uit 1907, het schip en haar 8 eigenaren’, staat niet alleen het schip centraal, maar komen ook de eigenaren ter sprake. Een historisch schip is namelijk meer dan ijzer, ook de eigenaren geven hun uitstraling aan een schip. Deze eigenaren waren bijzondere mensen, in hun dagelijkse leven vooruitstrevend, wegbereiders en dat levert fantastische familie verhalen op.

‘De Kromhout 1907’ geeft een fraai tijdsbeeld over de watersport in de vorige eeuw. Het schip doorstond twee wereldoorlogen, de watersnood van 1953, stormen, buitenlandse reizen en meerdere indrukwekkende gebeurtenissen zoals zelfs twee keer zinken. Naast prachtig beeldmateriaal vertelt het boek over restauraties, onderhoudsperikelen, maar vooral voor de grenzeloze liefde voor een bijzonder schip.

Het rijkelijk geïllustreerde boek (192 pagina’s, ISBN 978-90-77747-75-9) is verkrijgbaar via de boekhandel en via de auteur via Kromhout1907@gmail.com of via L.J. Harri Watersportmedia