Nieuws

Erfgoedwerf Koningspoort maakt doorstart

De erfgoedwerf Koningspoort aan de Oude Haven in Rotterdam dreigde te worden gesloten. Na het aflopen per 1 Mei 2019 van een 1½-jarig huurcontract van een vorige beheerder, was de werf 8 maanden in leegstandsbeheer. Per 1 Januari 2020 huurt nu de nieuwe stichting Stadswerf Koningspoort de werf, met een contract voor 15 jaar. De werf maakt daarmee een doorstart, en erfgoedschepen kunnen er gebruik van blijven maken.

De stichting Stadswerf Koningspoort bundelt een groot aantal betrokkenen die vinden dat deze karakteristieke werf in het centrum van Rotterdam open moet blijven. In de toekomst zullen de kernactiviteiten vooral blijven het hellingen en restaureren van erfgoed schepen en het demonstreren van de oude ambachten die daarvoor nodig zijn. In de Rotterdamse erfgoedhavens liggen 180 van dergelijke schepen, in heel Nederland zo’n 2500.

Om de werf te laten werken met een sluitende begroting, zullen in de toekomst bescheiden extra activiteiten op de werf worden opgezet. Het is de bedoeling dat de werf – naast de reparatie- en restauratie-service aan de “liggers” (erfgoedschepen) – ook veel aandacht zal  hebben voor het verduurzamen van de erfgoedschepen. Verder gaat zij zich ontwikkelen tot een aantrekkelijk punt in de stad, een focus punt voor erfgoed evenementen, en een gastvrije plek voor bewoners en bezoekers.

Een enthousiast projectteam, gesteund door een grote groep Vrienden-van-de-Koningspoort, gaat de combinatie van de werf met de Oude Haven vol erfgoedschepen transformeren tot een historisch icoon van Rotterdam.

Bron: Persbericht Stadswerf Koningspoort