Nieuws

Reddingboot uit WO II op Historyland

Historyland heeft een reddingboot uit 1930 toegevoegd aan haar imposante oorlogscollectie. Het schip, de Jan Lels genaamd, is ingezet bij verschillende reddingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is vanaf heden te bezichtigen op het historisch themapark.

Het schip kwam in 1930 op station te Hoek van Holland, zo van de werf. De eerste grote redding heeft plaatsgevonden op 26 oktober 1941. Het schip redde in vliegende storm 19 mensen van het afgebroken voorschip van de op de Maasvlakte gestrande Duitse ss. Herta Engeline Fritzen. En zo is het schip in de jaren erna bij verschillende reddingen ingezet.

De Jan Lels is in 1985 teruggekeerd naar Hoek van Holland waar het uit de vaart zou worden genomen, om daarna te worden overgedragen aan de Stichting Reddingmuseum Jan Lels. Als museum schip heeft zij toen de zwaarste redding uit haar loopbaan verricht.

Op zo´n 400 meter uit de kust lag het ponton ‘de Pontra Maris’ met zes kettingen verankerd. Op 28 april 1985 stak een zware Noordwesterstorm op, met uitschieters naar windkracht 10. Drie ankerkettingen braken, waardoor de ponton dreigde te kapseizen. Het lukte de schipper de vijf bemanningsleden van boord te halen. Deze schade is nog te zien op het schip.

Historyland neemt bezoekers mee op reis door de tijd. Naar het pleistocene tijdperk, maar ook recenter terug naar de Tweede Wereldoorlog. Zo laat de tentoonstelling ‘1940 – 1945’ uniformen zien die daadwerkelijk zijn gedragen door Nederlandse, Duitse, Engelse, Amerikaanse en Canadese militairen. Op het zogenoemde oorlogsveld zijn er twee kanonnen in het echt bewonderen, een V2 kop te aanschouwen en kunnen bezoekers een angstaanjagend bombardement ervaren in de levensechte bunker. Dit schip is een prachtige toevoeging.

Kijk hier voor meer info