Duurzaamheid

Elektrische tjalk is het duurzaamste idee van Schouwen-Duiveland: 10.000 euro voor de Vrijbuiter

Een zeilschip met een elektromotor, met stroom opgewekt door zonnepanelen en windmolens en opslag door middel van een zoutbatterij: dat is het duurzaamste idee van Schouwen-Duiveland. Schipper Wiebe Radstake heeft dinsdagmiddag een cheque van 10.000 euro in zijn handen gekregen. Zijn Vrijbuiter v.o.f. is de winnaar van de Duurzaam Ondernemen Prijs 2022. Die reikt de gemeente Schouwen-Duiveland sinds vorig jaar uit in samenwerking met Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD) en Energie Werkt Schouwen-Duiveland (EWSD) om ondernemers een duwtje te geven duurzaam bezig te zijn.

Van de zes inzendingen voldeed de Vrijbuiter aan de meeste criteria, te weten: innovatiekracht; draagt bij aan verlaging CO2-uitstoot; samenwerking; draagt bij aan een of meer thema’s op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, circulaire economie, biodiversiteit en klimaatadaptatie; heeft impact in de regio Schouwen-Duiveland; en stimuleert onderlinge kennisuitwisseling tussen ondernemers. De jury roemt de Vrijbuiter voor het innovatieve karakter van de inzending: ‘Elektromotoren op zich zijn niet nieuw, maar de toepassing hiervan op een schip binnen de bruine vloot wel. De combinatie met zonnepanelen, windmolens en de opslag middels een zoutbatterij maakt de inzending echt uniek.’

Ook provinciale subsidie
Vorige week maakte de provincie Zeeland bekend dat de Vrijbuiter ook in aanmerking komt voor 153.838 euro subsidie uit het project stroom-versnelling voor het plan Groene Compagnie. Daarmee wordt een nieuwe vorm van eco-toerisme ontwikkeld op de Oosterschelde, waarbij lokaal geproduceerde goederen en toeristen worden vervoerd.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Afbeelding: Vrijbuiter FB